Tudor Ciuhodaru, despre scandalul vaccinurilor

Duminică, pe data de 17 decembrie, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre scandalul vaccinurilor achiziționate în perioada pandemiei. Potrivit acestuia, este cel mai mare jaf din industria medicală.

„Eu am mai întrebat Comisia Europeană pentru a afla cine și cum a realizat achiziția vaccinurilor. România a avut un reprezentant în acest comitet, dar nu este de găsit acum, poate doar la Ministerul Sănătății.

Mi se pare normal, dacă tot vorbim de transparență și despre achiziții, această persoană să fie nominalizată. Ar trebui să ni se spună și nouă cine este, cum a negociat și cum a realizat această achiziție.  Nu trebuia să luam o cantitate de zece ori mai mare. Puteam să luăm o cantitate corectă la un preț rezonabil.

Vorbim despre cel mai mare jaf din istoria medicală. Îmi este greu să cred că orice ministru al Sănătății, oricare ar fi fost el să nu știe despre aceste achiziții”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.

Andrei Baciu, urmărit penal de către DNA

Amintim că săptămâna trecută, DNA a inițiat urmărirea penală împotriva lui Andrei Baciu, președintele PNL Sector 3. În aceeași zi, Andrei Baciu a comunicat că demisionează din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În perioada achiziționării vaccinurilor anti-COVID, Andrei Baciu îndeplinea rolul de secretar de stat la Ministerul Sănătății și deținea atribuțiile delegate ale unui ministru în acea perioadă.

Luni, pe data de 11 decembrie, Andrei Baciu și-a anunțat demisia. Tot atunci, a fost chemat la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi interogat în cadrul dosarului referitor la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. În acest dosar se presupune că prejudiciul depășește suma de un miliard de euro.

Conform procurorilor DNA, Andrei Baciu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Ordonanța procurorilor indică existența unor motive de suspiciune rezonabilă.

Totul se leagă de „Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19”. Această strategie a fost emisă de Comisia Europeană pe data de 17 iunie 2020. Prin aceasta, Uniunea Europeană propunea achiziționarea de vaccinuri într-un mod centralizat. În același timp, Strategia implica faptul că Comisia Europeană urma să negocieze cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Distribuția vaccinurilor în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene urma să fie efectuată în funcție de numărul populației respective. În plus, decizia privind vaccinarea prioritară a anumitor categorii era de competența fiecărui stat membru.

Este esențial să subliniem că statele membre aveau posibilitatea de a utiliza o clauză de „opt-out”, într-un termen de 5 zile de la notificare. Prin intermediul acestei clauze, statele nu erau obligate să suporte nicio contribuție financiară pentru vaccinurile pe care decideau să nu le mai solicite. Mai multe puteți citi aici!