Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru vine cu sfaturi pentru cei care pleacă la drum în anotimpul rece, mai ales că este vacanță de Crăciun și Anul Nou. Specialistul în medicină de urgență spune ce să nu facem când este ger afară.
Tudor Ciuhodaru, reguli care fac diferența între viață și moarte
Medicul Tudor Ciuhodaru a detaliat aspectul extrem de periculos pe care ar trebui să-l evităm cu orice preț în condiții de vreme rece.
”Atenție dacă plecați acum la drum. Este cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe din România. (Mic) ghid de supraviețuire. Ce trebuie să (nu) faceți în mașină și pe stradă”, a scris cunoscutul medic pe o rețea de socializare acum mai multe zile.
Sunt 10 lucruri esențiale care vă pot salva viața, scrie Ciuhodaru. În mașină, atunci când plecăm la drum lung, este obligatoriu să avem cu noi, următoarele, după cum enumeră medicul.
„1. Nu uitați să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicația cronică.
2. Este bine să aveți în mașină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Și în aceste cazuri e bine să evitați imobilizarea prelungită și să asigurați măcar o activitate fizică minimală.
4. NU plecați la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în mașină pentru cel puțin o zi.
5. NU părăsiți mașina dacă este viscol și nu puteți preciza distanța până la adăpost deoarece vă puteți rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiții de vânt şi umezeală” sunt lucrurile amintite de Tudor Ciuhodaru.
Îmbrăcați-vă cât mai bine posibil dacă stați afară
Atunci când sunteți în spații deschise:
1. Alegeți haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecția capului, feței şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălțăminte lejeră care să nu împiedice circulația la nivelul membrelor.
2. Evitați deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic crește cu 2%.
3. Evitați expunerea prelungită la frig. Alternați expunerea cu repausul în spații încălzite precum instituții publice, magazine, stații de benzină, gări.
4. Evitați imobilizarea prelungită. Consumați lichide calde.
5. Nu vă deplasați singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta și de a rămâne izolați în frig.
Și un ultim sfat de reținut, potrivit postării lui Ciuhodaru. Medicul spune că hipotermia este un ucigaș tăcut.
În cele mai multe cazuri, aproape jumătate dintre ele, hipotermia este asociată cu consumul de băuturi alcoolice. Și ultimul lucru amintit de doctor este ca în niciun caz copii să fie lăsați singuri în mașini.