Capital: La nici doua luni de la investirea in functia de presedinte TVR, ai plecat pentru o luna la filmul tau, “Legaturi bolnavicioase”. Interesul tau personal e mai important decat functia publica?
Tudor Giurgiu: Lucrurile sunt mai nuantate. Am acceptat acest job cu conditia de a lipsi o perioada pentru a-mi face filmul. Dupa ce te pregatesti doi ani de zile pentru un film, iti vine foarte greu sa spui “stop joc!” Mi s-a parut moral si corect gestul meu, in conditiile in care am anuntat acest lucru de la bun inceput.
Capital: Guvernul si Ministerul Culturii au sprijinit financiar festivalul TIFF, al carui presedinte ai fost. Mona Musca a fost invitata pe scena festivalului. Cat au contat aceste lucruri la numirea ta in functia de presedinte TVR?
Tudor Giurgiu: Cred ca au contat in momentul in care s-a discutat sa fiu propus. Atat Mona Musca, cat si Emil Boc habar n-aveau ce inseamna Festivalul Transilvania. Cand faci cel mai important eveniment din cinematografia romaneasca, poti fi frustrat ca politicienii nu-l recunosc. Ei bine, mi s-a parut paradoxal faptul ca, dupa patru editii, un politician care a stat doua ore intr-o sala de teatru, indiferent ca el se cheama Mona Musca sau Emil Boc, imi poate da o aura, asa, de baiat serios si ma apreciaza. Mona Musca a fost flatata pentru ca a acordat trofeul festivalului, ca orice ministrul al culturii, dar propunerea n-a venit din partea dansei. Eu m-am intalnit cu Tariceanu la o saptamana dupa ce mi s-a propus aceasta functie.
Capital: Ai lucrat pentru campania electorala a PNL-ului?
Tudor Giurgiu: Nu.
Capital: Cu mana pe Biblie?
Tudor Giurgiu: Cu mana pe Biblie, nu am regizat si nu am facut absolut nimic pentru PNL. A fost o colaborare a firmei mele de productie, Libra Film, pe anumite segmente dar eu, ca artist, nu am lucrat. Cred ca firma a lucrat la alegerile locale din primavara trecuta. Atunci, a primit o comanda de filmulet sau ceva de genul asta din partea PNL, dar nu m-am ocupat eu de acest proiect. La fel de bine, acum sase ani, trebuia sa fac un spot pentru Sorin Oprescu la Primarie. La fel de bine, prima editie a festivalului Transilvania Film n-as fi facut-o daca nu m-ar fi ajutat Vasile Dancu. Sunt foarte detasat de lumea politica, pentru ca n-am castigat business pentru ca am relatii la nivel politic, cum vad ca se intampla aici, in TVR.
Capital: Programele de stiri cum ti se par?
Tudor Giurgiu: In momentul de fata, au o calitate net mai buna decat cele din primavara. Arata mai bine si, la nivel editorial, sunt mult mai riguroase. Pot spune cu mana pe inima ca intre situatia care era in TVR acum un an, doi si cea din prezent, exista o diferenta majora. Oamenii au trecut de la un sistem cu o comanda politica clara la o stare in care trebuie sa gandeasca cu creierul lor. Ei au fost obisnuiti sa lucreze ca in armata, primind “ordine de la comandantul suprem”, despre ceea ce trebuie “sa se vada pe sticla”. Eu nu vreau sa dau ordine despre “ce trebuie sa se vada”.
Capital: Ai propus infiintarea unui colectiv care va selectiona propunerile de programe, dar, pana la urma, o alta comisie va avea cuvantul final. Nu este o forma de birocratizare?
Tudor Giurgiu: Nu, ci o forma de transparenta a luarii unei decizii. Pana sa vin eu, era un haos de gestionare a proiectelor. Acum, prin forma adoptata, se face selectia proiectelor in functie de strategia grilei care deja exista. Am sesizat ca TVR sufera de lipsa totala de strategie.
Capital: Cine a batut cu pumnul in masa ca Mihai Radulescu sa fie inlocuit cu Dan Cristian Turturica la talk-show-ul “Prim-plan”?
Tudor Giurgiu: Rodica Culcer a considerat ca emisiunea nu poate performa in continuare cu Mihai Radulescu ca moderator. Am fost de acord cu decizia respectiva. Mihai n-a fost foarte incantat de acest lucru. Cred ca programul arata un pic mai bine, dar nu este o diferenta majora. Cu venirea lui Turturica, televiziunea nu a castigat sau a pierdut. Sunt convins ca, din primavara, nu se va mai intampla ca o emisiune care incepe cu un moderator sa se schimbe pe parcurs pentru ca producatorului i se pare ca nu merge bine.
Capital: Cu aceasta schimbare “peste noapte”, se poate spune, privind dinafara, ca televiziunii i s-a bagat pe gat un jurnalist care, se stie, este impotriva PSD de pe vremea cand conducea “Evenimentul Zilei”.
Tudor Giurgiu: Sunt de acord. Ramane sa dovedesc contrariul din primavara. Singurul mod prin care ne putem arata independenta este sa stam in afara influentelor politice la nivel de programe. Am rugat managerii din TVR sa fie foarte atenti la monitorizarile CNA, pentru ca am facut o analiza interna din care reiese ca Puterea si majoritatea parlamentara e mult mai prezenta la stiri. Ei vor fi evaluati si sanctionati daca situatia se mentine asa. Nu vreau sa gestionez o situatie in care telespectatorii sa spuna, uite, s-a schimbat roata! Nu am afinitati politice, nu ies la masa cu politicieni. Cand voi simti ca sunt presiuni politice, voi pleca la filmele mele.
Capital: Din estimarile dvs., cati din cei aproximativ 3.300 de angajati “taie frunze la caini” in TVR?
Tudor Giurgiu: Sunt convins ca 150 nu fac aproape nimic sau sunt in concedii, dar lucreaza prin firmele lor sau pentru alte televiziuni. Cred ca vreo 700 nu au obiectul muncii. Ei citesc ziarele, barfesc, pe mine in primul rand, si cred ca ar putea fi indrumati spre alte institutii. Cred ca fara 800 de oameni ar fi un inceput pentru TVR.
Capital: Cum si cand o sa scapi de ei?
Tudor Giurgiu: Ar fi naiv sa spun un numar de luni, pentru ca nu am solutia. Nu este ca o reteta de bucatarie. Solutiile imediate tin de pensionare sau de penalizarea celor care nu-si fac treaba.
Capital: Cum vei face sa dispara pilele la angajare in TVR?
Tudor Giurgiu: Singura solutie de a preintampina aceste pile este ca managerul din comisie sa fie constient ca daca omul pe care l-a angajat va face o greseala, va fi si el sanctionat. Am asistat la cateva concursuri cu rezultate surprinzatoare. La studioul de la Cluj, de exemplu, celui mai bun candidat, dupa parerea mea si a dnei Culcer, i s-a dat o nota suficient de mica pentru ca sa intre pe post favoritul directorului de studio. Nu vreau sa spun ca la studiourile teritoriale se dau bani ca sa fii angajat in televiziune. Moralitatea in TVR este scapata de sub control.
Carte de vizita
Tudor Giurgiu, regizor de film, producator. S-a nascut in 1972, la Cluj-Napoca. Este absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti, sectia Regie film.
A fost director de creatie la Atomic TV si a regizat multe videoclipuri si reclame TV.
Intre 2002 si 2005, a fost directorul Festivalului International de Film Transilvania. Este producator a
numeroase filme documentare.
A castigat granturi de productie pentru actualul sau film “Legaturi bolnavicioase”. In calitate de asistent de regie, a lucrat cu Lucian Pintilie, Radu Mihaileanu, Nae Caranfil.