Tudor Giurgiu a participat sâmbătă, în a doua zi a TIFF, la prima conferinţă a campaniei 'Salvaţi marele ecran', ocazie cu care a specificat că în oraşele cu peste 20.000 de locuitori ar fi posibilă reabilitarea unui cinematograf.
'Am lansat în martie campania 'Salvaţi marele ecran' convinşi că trebuie să ne implicăm mai mult dacă vrem să schimbăm ceva în România. E important să lucrăm împreună, cineaşti, organizatori de festivaluri, autorităţi locale şi centrale. Ţinta campaniei este să schimbăm harta tristă a României şi să avem o reţea de cinematografe modernizate, active. CNC ar trebui să aibă ca atribuţie, pe lângă finanţarea filmelor, şi finanţarea modernizării sălilor de cinema, în parteneriat cu primării şi atrăgând fonduri europene. Plănuim o modificare legislativă în acest sens', a spus Tudor Giurgiu, citat de Agerpres. El a prezentat cu această ocazie şi date statistice din care reiese că în ultimii 25 de ani numărul cinematografelor a scăzut drastic: dacă în anul 1989 existau 630 de cinematografe cu un singur ecran, în 2013 mai existau doar 25 săli active.
'În România, 78% din oraşe nu au săli active. În ţara noastră sunt 0,89 ecrane la 100.000 de locuitori faţă de Slovacia, unde sunt 4,57 ecrane la acelaşi număr de locuitori. În România este un cinema la 315.000 de locuitori, faţă de Cehia unde este un cinema la 15.000 de locuitori', a menţionat Tudor Giurgiu. Potrivit aceloraşi date prezentate, în 1989 în România s-au vândut 156 de milioane de bilete de cinematograf, iar în 2013 doar nouă milioane.
Sala 'Florin Piersic' din Cluj-Napoca se situează pe primul loc din România în topul cinematografelor cu un singur ecran, cu un număr de 95.000 de spectatori în 2013, potrivit aceleiași surse.