Elev la colegiul I.L. Caragiale din Bucureşti, Tudor Popa, 17 ani, este unul dintre cei cinci tineri care formează echipa Oculus. Proiectul lor Mitra, o pereche inteligentă de ochelari care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze şi să se orienteze în siguranţă a fost declarat câştigător la Social Innovation Relay 2016 şi a câştigat trofeul Compania Anului, la concursul de antreprenoriat Junior Achievement. De asemenea, Oculus a câştigat şi a cincea ediţie a Premiilor pentru tineri antreprenori Amcham EU, care a avut loc săptămâna trecută. Juriul a fost impresionat de startup-ul românesc deoarece combină tehnologia cu scopul social. Printre finalişti s-au aflat antreprenori din Portugalia, Norvegia, Elveţia şi Cehia. La proiectul Mitra, Popa a lucrat cu Alex Simion, care se ocupă de dezvoltare şi producţie, Miruna Gafencu, marketing şi dezvoltare, Adrian Conete, designer, şi Diana Canghizer, PR. 

„Ochelarii oferă ajutor persoanelor nevăzătoare în aprecierea distanţelor, orientarea în linie dreaptă şi alte probleme întâlnite des de aceste persoane. Ochelarii au fost testaţi de nevăzători din toată Europa, dar proiectul încă are nevoie de finanţare pentru a-l duce la bun sfârşit. Costul de producţie a unei perechi de ochelari se situează acum undeva la 200 de dolari, iar preţul de vânzare s-ar plasa la 400 de euro. Pe lângă acest proiect, am mai multe proiecte mici pe care le dezvolt singur sau cu echipe mici“, spune Tudor Popa.

În noiembrie 2016, Tudor a fost în Elveţia, la divizia de inovaţie de la AXA Asigurări. Acolo, împreună cu alţi nouă tineri, a studiat probleme actuale din domeniul asigurărilor şi transportului şi a creat soluţii care pot uşura anumite procese din viitor. Tudor este Alumni al programelor Junior Achievement şi reprezintă această organizaţie.

 

El a devenit pasionat de mic de tehnică, tătăl său fiind fizician, şi a participat la numeroase concursuri de robotică. „În viitor vreau să îmi măresc orizonturile, atât pe planul antreprenorial, cât şi pe cel tehnic. Vreau să mă implic mai mult în proiectele antreprenoriale din România şi să le arăt oamenilor că este posibil să ai un start-up chiar dacă nu ai împlinit nici 18 ani. Vreau să le arăt tinerilor că nu îţi trebuie o facultate ca să faci o invenţie revoluţionară, ci că ai nevoie doar de ambiţie şi multă muncă“, precizează Tudor.

În ceea ce priveşte facultatea, Tudor s-a hotărât să meargă în Olanda unde va studia ingineria electrică. „Plănuiesc să merg la facultate în Olanda, la TU/Eindhoven ca să studiez ingineria electrică. Sunt de parere că acest domeniu este viitorul deoarece tehnologia devine a doua noastră natură şi reprezintă o componentă indispensabilă pentru evoluţia umană“, afirmă Popa. Cel mai mare vis este să ajute persoanele cu dizabilităţi să îşi recapete funcţiile, simţurile, trăirile pierdute şi consideră că acest lucru este realizabil în principal prin folosirea tehnologiei moderne. Atunci când nu inventează ceva Tudor merge cu bicicleta, cântă la pian sau la chitară. E pasionat de schi şi scufundări.