"Apare o nouă poziţie în peisajul guvernamental, şi anume aceea a coordonatorului pentru tehnologia informaţiei. (…) S-a discutat mult în ultimele luni pe coerenţa investiţiilor în domeniul IT făcute în România în spaţiul administraţiei centrale în ultimii ani. (…) Constatarea noastră, în urma unor studii făcute la nivelul Ministerului Comunicaţiilor, cât şi venite din mediul de afaceri: e limpede că multe dintre aceste investiţii s-au făcut necoordonat, fără o coerenţă a scopului pe care îl definesc, a scopului pentru care e făcută acea investiţie, a beneficiilor pe care acele sisteme IT le aduc efectiv fie administraţiei, care trebuie să lucreze cu ele, fie cetăţenilor, care trebuie să fie serviţi de acele sisteme. Ceea ce sperăm noi ca această nouă formă de organizare şi de coordonare a investiţiilor şi a politicilor de IT va face este să asigure acea coerenţă, în deciziile de oportunitate, atunci când se decide un nou proiect IT", a precizat Tudorache, ministru interimar al Comunicaţiilor, la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, un alt obiectiv pe care acest coordonator pentru tehnologia informaţiei îl va avea este "de a oferi un sprijin coordonat tuturor instituţiilor din peisajul administraţiei centrale în ceea ce priveşte resursa internă de IT". Ministrul a explicat că în acest moment fiecare minister sau fiecare agenţie are câte o structură IT care gestionează acest domeniu.
"Ceea ce noi am constatat este faptul că lucruri esenţiale, de bază pe care le ai într-o organizaţie de genul unui Guvern (…) nu există. Nu există un email comun la nivelul Guvernului, nu există multe din sistemele pe care o organizaţie de dimensiunea unui Guvern trebuie să le aibă", a explicat Dragoş Tudorache.
Pe de altă parte, el a anunţat că la Ministerul Comunicaţiilor a fost finalizat un studiu cu privire la toate sistemele informatice dezvoltate în ultima perioadă şi gradul lor de interoperabilitate.
"Punctul de start este o analiză din tot peisajul de IT dezvoltat până acum (…), asupra acelor sisteme care merită să fie interoperabile, pentru că nu toate sistemele dezvoltate au o relevanţă atunci când sunt legate între ele. (…) E limpede că sistemele IT, că bazele de date care la acest moment sunt fie la ministere, fie la agenţii sau autorităţi care lucrează pentru cetăţean sau lucrează în favoarea cetăţeanului, ele vor trebui legate pentru că asta va duce la o simplificare a modului în care diverse documente, diverse proceduri pentru cetăţeni sunt duse la bun sfârşit şi asta va ajuta nu doar cetăţeanul, dar va ajuta şi funcţionarii din administraţie pentru că le va face munca mai uşoară. (…) Dincolo de aceste sisteme (…) va trebui făcută o a doua etapă de analiză şi văzut care sisteme au o logică în ele însele, şi atunci nu are rost să le supui unei interoperabilităţi, şi care trebui legate", a mai spus ministrul.
Dragoş Tudorache a adăugat că va rămâne şeful Cancelariei premierului şi că speră ca interimatul său la Ministerul Comunicaţiilor să fie cât mai scurt.
AGERPRES