Tudorel Toader nu a rezistat atacurilor și reacțiilor dure venite din partea magistraților și a fost nevoit să renunțe la o serie din prevederile OUG 7.

Preşedinta CSM, Lia Savonea, a anunţat, vineri, că, prin noul proiect de ordonanţă de urgenţă trimis de ministrul Justiţiei, se abrogă textele din OUG 7 privind delegările în funcţii şi condiţia bunei reputaţii.

Savonea a precizat că membrii CSM nu au avut timp să citească proiectul de ordonanţă de urgenţă, dar au văzut că unele prevederi din OUG 7 sunt abrogate şi altele sunt reformulate.

Ea a spus că se va renunţa la criteriul bunei reputaţii pe baza căruia magistraţii puteau fi revocaţi din funcţii.

Preşedinta CSM a menţionat că o altă prevedere care va fi abrogată este cea referitoare la delegările în funcţii.

”Trebuie să spun că demersurile au fost iniţiate de către CSM din luna decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţie de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima justificare era că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii, la Institutul Naţional al Magistraturii, iar cea de a doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Mă refere la promovarea în funcţii de execuţie şi la ICCJ”, a mai declarat Savonea, potrivit news.ro.

Ea a precizat că, în 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. A doua zi era programată o şedinţă de plen, însă avizul nu a putut să fie emis, pentru că nu a fost timpul necesar pentru a putea fi lecturat proiectul şi pentru ca fiecare membru CSM să-şi exprime punctul de vedere. OUG 7 a fost adoptată în 19 februarie de Guvern şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, care au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor, a afirmat Lia Savonea.

 

Membrii CSM s-au reunit în plen, în 25 februarie, pentru a dezbate consecinţele OUG 7 şi măsurile aferente.

„Cu majoritate categorică, s-a decis să fie solicitată abrogarea dispoziţiilor din ordonanţa de urgenţă care nu erau propuse de Consiliu. Totodată, faţă de invitaţia formulată de premierul României, dna Viorica Dăncilă, s-a decis ca eu, în calitate de preşedinte, să particip la această întâlnire”, a explicat Savonea. Ea a precizat că la discuţiile de la Guvern a susţinut poziţia CSM, exclusiv în limitele mandatului care i-a fost conferit.

În opinia Liei Savonea, noul proiect ”aduce unele clarificări substanţiale”, lucru așteptat atât de magistrați, cât și de Toader.

Recent, procurorul şef al DNA, Călin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să dispună măsuri de urgenţă pentru numirea procurorilor şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei şi Secţiei judiciară penală, la care delegările expiră în 22 de zile, iar CSM a respins cererile DNA de prelungirea a acestora, întrucât a intrat în vigoare OUG 7. „Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situaţia concretă a funcţiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră deblocarea acestei situaţii care este comună şi altor unităţi de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019”, arată DNA.