Întrebat de jurnalişti dacă România va scăpa de MCV anul acesta, oficialul a răspuns: "Eu pot să vă spun că, sigur, aş dori, dar decizia, sigur, nu este a mea (…). Noi avem şi un interes – să spun – până la urmă o determinare suplimentară a faptului că în primul semestru din 2019 preluăm preşedinţia rotativă (a Consiliului UE – n.r.) şi sperăm noi să nu avem preşedinţia şi tutela MCV-ului în acelaşi timp. Da, sunt optimist că aşa vor sta lucrurile".
El a spus că joi au avut loc două şedinţe. "A fost o şedinţă lărgită cu cei care fac parte din componenţa comisiei de MCV, după care am rămas într-o întrevedere mai restrânsă cu preşedinta CSM, cu vicepreşedinta Înaltei Curţi, cu procurorul general, cu procurorul şef de la DNA. Au fost discuţii foarte bune, foarte aplicate, foarte lămuritoare de natură a avea fiecare instituţie participantă la îndeplinirea celor douăsprezece recomandări, de îndeplinirea fiecărei cerinţe, fiecărei recomandări, când vine 18 (septembrie – n.r.) acum şi vine misiune de verificare a MCV-ului să arătăm foaia de progres de la ultima vizită, din 3-5 mai, dacă nu greşesc", a afirmat ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a menţionat că sunt eforturi conjugate, întrebat care este următorul pas dacă sunt îndeplinite condiţiile. "Sunt eforturi conjugate. Eu vă spuneam şi cu alte ocazii şi repet cât va fi cazul. Până la urmă, trebuie să se constate că îndeplinim fiecare punct din cele douăsprezece recomandări, fiecare subpunct pe care fiecare recomandare îl are în parte şi atunci să se constate, sper eu, că am îndeplinit subpunctele şi punctele, după care va urma decizia de ridicare a MCV-ului, care, sigur, e o decizie politică, dar pe un fundament obiectiv, pe ceea ce se constată", a adăugat Tudorel Toader.