Secţia de Procurori din cadrul CSM a oferit luni aviz negativ cu 6 la voturi la 1 pentru numirea procurorului Adina Florea în fruntea DNA. Toader ar putea renunța la nominalizarea sa.
Tudorel Toader a declarat marţi, la sosirea la CSM, că după ce vede care au fost motivele pentru care CSM a dat aviz negativ după audierea procurorului Adina Florea va anunţa dacă transmite preşedintelui propunerea ca aceasta să fie numită procuror şef al DNA.
Adina Florea a declarat în timpul audierii sale că procurorii anticorupţie din România ar trebui să se concentreze pe cazurile „complexe” şi nu pe „infracţiunile facile” cum ar fi abuzul în serviciu.
Declaraţiile Adinei Florea – magistrat puţin cunoscut pe scena publică din România, nominalizat luna trecută de partidul de guvernământ, Partidul Social-Democrat (PSD) – vor alimenta îngrijorările criticilor guvernului că mandatul ei nu se referă la combaterea corupţiei în România, una dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană.
Decizia Guvernului de la Bucureşti de demitere a fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a determinat mii de persoane să iasă pe străzi şi să protesteze. Laura Codruţa Kövesi a fost elogiată atât în România, cât şi la nivel internaţional, pentru eforturile de a aduce în faţa justiţiei politicieni de nivel înalt, dar ministrul de justiţie a acuzat-o că şi-a depăşit autoritatea.
Vorbind înainte de audierea într-o comisie judiciară, parte a procesului de confirmare în funcţie, Adina Florea a declarat că procurorii obişnuiţi trebuie să investigheze cazurile de abuz în serviciu şi nu specialiştii de la DNA, care se ocupă de cazurile de corupţie. „Nu ştiu şi nu cred că rolul DNA este acela de a cerceta infracţiuni facile. Dimpotrivă, rolul DNA este acela de a cerceta şi analiza şi a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe şi complicate metode de infracţiune alese de infractori…”, a declarat Adina Florea.
Mai mulţi membri PSD, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, se află sub anchetă în dosare de corupţie. Liviu Dragnea a fost condamnat de Curtea Supremă la trei ani şi jumătate de închisoare pentru incitare la abuz în serviciu. Liderul PSD a respins acuzaţiile aduse şi a atacat prin apel decizia instanţei.RADOR