Tudorel Toader a vorbit luni seara despre sesizarea CCR privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr, spunând cp aceasta este obligația premierului.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu el poate sesiza Curtea Constituţională în ceea ce priveşte revocarea procurorului general Augustin Lazăr, ci premierul trebuie să facă asta, precizând că „nu există altă cale de urmat”.
„Eu îmi menţin toate afirmaţiile, toate argumentele pe care le-am menţionat în raportul de evaluare. Mai mult, cred că astăzi argumentele sunt mai consistente, mai convingătoare, mai puternice chiar decât la momentul în care am prezentat raportul de evaluare. Decizia nr. 358 referitoare la fostul procuror-şef DNA (Laura Codruţa Kovesi, n.r.) este în opinia mea valabilă absolut la indigo şi cu evaluarea procurorului general (…) Faptul că preşedintele a refuzat până în prezent revocarea procurorului general cu siguranţă cade în sarcina domniei sale. Procurorul general a învăţat ceva din experienţa fostului procurorului-şef de la DNA şi a zis că dacă preşedintele poate să refuze la nominalizare, la desemnare o dată pe motive de oportunitate, dacă preşedintele poate să refuze revocarea pe motive de legalitate sau de nelegalitate, atunci el şi-a căutat motive de nelegalitate ca să amâne procedura. Sunt convins că pe fond nu are ieşire din această situaţie juridică”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Întrebat dacă nu ar trebui sesizată Curtea Constituţională la fel ca în cazul Kovesi, ministrul Justiţiei a replicat: „Încă nu e târziu. (…) Eu, ca ministru al Justiţiei, nu pot sesiza eu, va trebui doar doamna prim ministru”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a adăugat că „nu există altă cale de urmat”.
La începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader, „probabil neavând altă treabă mai bună de făcut”, a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea. Ulterior, reprezentanţii PSD au afirmat, într-un comunicat de presă, că refuzul şefului statului de a îl revoca pe Augustin Lazăr e catalogat drept „complicitate de natură penală”.
Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Ulterior, procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, proces ce a fost mutat la Bucureşti. Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.