„Răspuns pentru cei ce nu vor să înțeleagă: Comisa de la Veneția nu a luat în discuție modificările survenite prin OUG pentru modificarea legilor justiției. Un astfel de aviz ar urma să fie adoptat la plenara din decembrie 2018!
PS: mesajul va fi șters peste o oră!”, a scris Toader, pe Facebook.

Ministrul justiției a postat, duminică, pe pagina de Facebook, niște „simple precizări” – destul de ample, însă – în care spune că ordonanța de urgență pe legile justiției, care a stârnit atâtea controverse și temeri, nu se aplică retroactiv.

Precizările par să fie destinate președintelui sau în orice caz sunt puse în contextul schimburilor acide de replici care au avut loc în ultimele zile între Klaus Iohannis și Tudorel Toader, informează Digi24. Cel puțin așa sugerează ministrul, atunci când spune că „Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască” aspectele pe care el le prezintă sub titulatura de „simple precizări”.

Tudorel Toader spune că OUG de modificare a legilor justiţiei este o lege civilă, nu penală şi prin urmare nu se poate aplic retroactiv. El precizează că cerinţa de vechime pentru PICCJ este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în PICCJ.

Judecătorul Cristi Danileț a reacționat la aceste precizări și a scris că „Ordonanța e adoptată oficial luni, iar interpretarea ei se face duminică pe Facebook de către emitent?! Și, de fapt, ce ne spune ministrul? Un truism: că doar legea penală poate retroactivă, de parcă noi nu am ști. Problema este că Ordonanța spune altceva: ea se referă în mod expres și la procurorii numiți la DNA și DIICOT pe vechile condiții de vechime înainte de ziua de joi, când au intrat în vigoare noile condiții de vechime, mai aspre”.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.