Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi transmite o scrisoare prim-viceprședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca răspuns la scrisoarea trimsă de acesta către premierul Viorica Dăncilă.

Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni avem 2 decizii ale Curții Constituționale care au condamnat protocoalele secrete, dar și o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanță de Urgență privitoare la posibilitatea recursului în anulare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce privește completurile de 5 judecători.

In cazul protocolului, Toader arata ca autoritatile asteapta publicarea motivarii deciziei CCR „inainte de a propune o solutie legislativa”.

„O solutie legislativa se va lua dupa ce toti actorii relevanti vor fi consultati, cu respectarea procedurilor legale”, mai arata Toader.

În aceeași scrisoare, Toader îl informează pe Frans Timmermans asupra faptului că anumite prevederi din raportul MCV contrazic decizii ale Curții Constituționale din România, iar Guvernul va emite OUG pe legislația penală, însă nu va aplica prevederile din MCV ci doar pe cele ale Curții Constituționale.

Oficialul roman i-a scris lui Timermanns si despre alte propuneri legislative controversate pornind de la protocoalele semnate de Parchetul General cu SRI (declarate neconstitutionale), dar si despre modificarea Codurilor Penale.

Precizarile apar in raspunsul Guvernului pentru Frans Timmermans, dupa ce oficialul european i-a scris, pe aceasta tema, la sfarsitul lunii ianuarie, premierului Viorica Dancila. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene voia sa stie daca sunt adevarate informatiile privind o posibila ordonanta de urgenta, in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori.

„Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte”, este mesajul pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, notează ziare.com

 

In cazul completurilor de 5 judecatori, Toader ii explica lui Timmermans cum s-a ajuns la decizia CCR. Ministrul arata ca in cazul persoanelor condamnate din 1 februarie 2014 pana in prezent, acestea au primit sentinte de la completuri care nu au fost legal constituite, potrivit deciziei CCR.

In cazul modificarilor Codurilor Penale, Toader arata ca au fost mai multe proiecte legislative. Primul a plecat de la propunerea Guvernului si viza transpunerea a doua directive europene importante, privind prezumtia de nevinovatie si spalarea banilor, si corelarea cu deciziile CCR. Un alt proiect a fost demarat in Parlament, de Comisia Iordache. Curtea Constitutionala le-a retrimis in Parlament.

In final, Toader arata ca o solutie pentru Romania nu este sa urmeze recomandarile MCV, care ar depasi cadrul constitutional.