„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanţe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plăteşte 0,25% această taxă, care este şi o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană şi clamată şi de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanţe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plăteşte 0,25%”, a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, într-o conferinţă de presă la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2%.
Fiind întrebat dacă a înţeles explicaţiile date de ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa pe acest subiect, premierul a spus: „Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanţelor am înţeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că ştim că nu e aşa”.
„Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în româneşte, nu în «finanţista» domnului ministru Mişa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luaţi salariul, angajatorul dumneavoastră plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine, iniţial noi am spus că (…) rămân cele două, sănătate şi de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere şi la nivel de Uniune Europeană şi sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înţeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanţe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare”, a afirmat premierul, conform Agerpres.