Guvernul nu va da \'peste noapte\' o Ordonanţă în cazul pensiilor speciale, a afirmat luni premierul Mihai Tudose, precizând însă că trebuie făcut \'curat\' în acest domeniu.
‘Nu o să dăm nicio Ordonanţă peste noapte, v-o spun cu toată responsabilitatea. Este anunţată, este în dezbatere publică, dovadă că ştie toată lumea de ea şi nu va fi cu aplicabilitate imediată (…) O să lăsăm un termen de o lună, două luni, ca cei care se pot afla într-o situaţie de a-şi depune dosarul de pensie să aleagă. Dar măcar să facem curat, vorbesc de toate pensiile speciale. Cea mai mare problemă – unde sumele şi impactul pe buget este foarte mare – este în zona pensiilor militare, sunt şi foarte mulţi. Magistraţii totuşi au un statut special, va fi o altă discuţie (…) Aştept de la colegii mei soluţii’, a declarat Tudose, la Antena 3.
Potrivit şefului Executivului, trebuie corectate ‘derapaje’ din ultimii ani.
‘Avem de pus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai este nicăieri pe planeta aceasta o situaţie, o ţară, un loc, unde, când ieşi la pensie, să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la o vârstă de 40, 40 şi sau până în 50 de ani, pe acest algoritm. Să-ţi crească apoi pensia o dată cu creşterea indemnizaţiei de pe funcţia pe care ai ocupat-o şi să ajungi într-o situaţie absolut hilară – tu eşti pensionar de 10 ani şi pe postul pe care l-ai ocupat e cineva care face aceeaşi muncă şi tu eşti pensionar şi iei cu 20-30% mai mult decât ia ăla care munceşte pe postul respectiv. Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă’, a spus Tudose, adăugând că nu vorbeşte ‘numai de impactul bugetar’, ci şi despre ‘moralitate’.
Conform lui Tudose, cei care au câştigat anumite drepturi nu le vor pierde.
‘Nu se pierde nimic de la cei care au câştigat deja, şi-au câştigat acest drept (…) Hai să facem curat, fiindcă altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi, la un moment dat, o să ne trezim că nu mai avem soluţie (…) E ca un incendiu. Ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde, la un moment dat să constatăm că nu-l mai putem stinge’, a spus Tudose.
Întrebat ce crede despre persoanele care se pensionează în această perioadă, înainte de aprobarea OUG privind pensiile speciale, Tudose a răspuns: ‘Asta e viaţa’.
Totodată, chestionat dacă OUG privind pensiile speciale va fi adoptată în această săptămână, şeful Guvernului a răspuns: ‘Cât de repede va fi o soluţie bună’.
Ministerul Muncii va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate, ci vor creşte în raport cu rata inflaţiei, a declarat, duminică seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, precizând că această ordonanţă va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.
Aceasta a subliniat că în prezent foarte mulţi dintre cei din sistem (Apărare, Interne etc) preferă să iasă la pensie chiar şi la 40 de ani, deoarece pot primi o pensie chiar şi de 120% faţă de salariu.
‘Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectiva în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate’, a explicat Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a reiterat că această formulă de actualizare nu este corectă nici faţă de cei care au contribuit, nici faţă de stat.
‘Cred că ordonanţă va trece săptămâna viitoare pentru că nu este corectă această formulă de actualizare, nici faţă de ceilalţi care au contribuit, nici faţă de statul român până la urmă, care este încorsetat de nişte bugete, de un deficit de 3%. Sistemul nu mai poate să susţină o astfel de creştere. Nu, nu este vorba de pensiile care sunt în plată la ora actuală, pe care le plătim şi pe care ni le permitem noi ca stat, dar, dacă le lăsăm să se dubleze, eu nu mai sunt atât de convinsă că vom putea să le plătim. Şi atunci ce facem, tăiem salariile celor aflaţi în activitate la ora actuală?’, a mai spus Vasilescu. AGERPRES