„Prezentarea bugetului anual reprezintă un moment deosebit de important pentru România, un moment în care sunt prezentate şi prioritizate toate proiectele Guvernului pentru anul 2018. În pofida tuturor criticilor, bugetul pe 2018 este un proiect al dezvoltării, un proiect al investiţiilor, după un an bun pentru ţara noastră, anul 2017, iar cifrele au vorbit şi vor vorbi în continuare”, a afirmat premierul, la prezentarea proiectului de buget pe anul viitor.
Prim-ministrul a enumerat mai multe măsuri luate de Guvern în 2017 în domeniile sănătate şi educaţie.
„În sănătate plecăm de la modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, alocarea a 100 milioane de lei în aparatură medicală pentru 22 de spitale, acordarea a 66 milioane de euro pentru utilităţi în unităţile primire urgenţe, dotarea ambulatoriilor cu aparatură de 230 de milioane de euro, achiziţionarea a 272 de maşini de anestezie pentru blocurile operatorii din 50 de unităţi sanitare. (…) În educaţie, 2017 a fost primul an în care copiii au avut manualele la timp. Mai mult, pentru rezolvarea problemei s-a aprobat în şedinţa de Guvern Legea manualului, s-a finanţat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli, avem progrese semnificative în privinţa învăţământului dual, s-a lansat programul ‘România angajează’ în valoare de 550 milioane de euro”, a spus Tudose.
El a menţionat că în agricultură România a înregistrat producţii record, iar anul 2018 începe promiţător prin plata în avans a subvenţiilor, premierul subliniind că numai agricultura a absorbit anul acesta fonduri europene de 3,3 miliarde euro.
Tudose a subliniat că bugetul respectă criteriile Tratatului de la Maastricht.
„Foarte important este că bugetul pe 2018 respectă criteriile Tratatului de la Maastricht privind încadrarea în deficitul de 3% din PIB şi o datorie publică mai mică decât 60% din PIB. Deficitul ESA estimat este 2,96%, iar nivelul datoriei publice 37,6% din PIB, ceea ce ne clasează pe locul cinci ca cea mai mică datorie din PIB”, a susţinut Tudose.
Şeful Executivului a menţionat că România va respecta şi în 2018 angajamentele faţă de partenerii strategici, faţă de NATO privind alocarea a 2% pentru Apărare.
„Am preferat să fim prudenţi, să ne raportăm la o creştere de 5,5 cu toate că după primele nouă luni aceasta a fost de 7 conform datelor INS”, a mai spus el. „Aceasta este viziunea Guvernului României despre ceea ce înseamnă un stat responsabil faţă de cetăţenii săi. Aceasta e viziunea despre ceea ce înseamnă prosperitate şi performanţă. Sunt convins că vom reuşi. Vom creşte competitivitatea nu numai pentru a creşte nivelul de trai, dar şi pentru a depăşi în competitivitate ţări din regiune”, a adăugat Tudose.
Premierul le-a spus parlamentarilor să susţină proiectul de buget pe anul viitor pentru că este cel mai generos buget de investiţii.
„Vă rog să susţineţi cel mai generos buget de investiţii pe care l-a avut România post-revoluţionară, aşa cum a fost el prezentat, cel mai generos şi coerent buget în sănătate şi educaţie, ceea ce reprezintă coloana vertebrală a statului. Avem un buget care ne dă speranţe că obiectivele vor fi îndeplinite şi împreună vom reuşi să facem o ţară bună şi un trai mai bun pentru români. Aceasta este misiunea mea, a Guvernului şi a colegilor din arcul guvernamental”, a declarat Mihai Tudose.