Tulburări neurologice rare observate în urma vaccinării cu AstraZeneca. S-au înregistrat deja în două țări

vaccin AstraZeneca

Experții din India și Anglia au raportat cazuri de tulburare neurologică, numită Guillain-Barre, la unele persoane vaccinate împotriva COVID-19, relatează Healtheuropa.

Șapte cazuri au fost raportate de la un centru medical regional din Kerala, India, unde aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost vaccinate cu vaccinul AstraZeneca. Alte patru cazuri au fost raportate în Nottingham, Anglia, într-o zonă în care aproximativ 700.000 de persoane au primit același vaccin.

Clinicienii britanici și indieni au scris despre asta în două articole separate din Annals of Neurology.

Sindromul Guillain Barre

Ambele rapoarte descriu o variantă neobișnuită a sindromului Guillain-Barre, care se caracterizează prin slăbiciune facială proeminentă. Toate cele unsprezece cazuri s-au observat la persoanele care au fost vaccinate cu AstraZeneca cu 10 până la 22 de zile în urmă. Experții spun că frecvența sindromului Guillain-Barre în aceste zone a fost de până la 10 ori mai mare decât de obicei.

Autorii raportului din Anglia au scris: „Dacă legătura este cauzală, ar putea fi ca urmare a unui răspuns imun cu reacție încrucișată la proteina spike SARS-CoV-2 și la componentele sistemului imunitar periferic.”

Document incendiar

În documentul intitulat „Sindromul Guillain-Barré după vaccinul ChAdOx1-S / nCoV-19”, autorii afirmă: „Începând cu 22 aprilie 2021, aproximativ 1,5 milioane de persoane din trei districte din Kerala, India, fuseseră vaccinate. Peste 80% dintre acești indivizi (1,2 milioane) au primit vaccinul ChAdOx1-S / nCoV-19.

În această perioadă de patru săptămâni (mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie 2021), am observat șapte cazuri de sindrom Guillain-Barre (GBS) apărute în decurs de două săptămâni de la prima doză a vaccinului”.

Toți cei șapte pacienți au dezvoltat GBS sever. Frecvența GBS a fost de 1,4 până la 10 ori mai mare decât cea așteptată în această perioadă. În plus, frecvența slăbiciunii faciale bilaterale, care apare de obicei la mai puțin de 20% din cazurile de GBS, sugerează un model asociat cu vaccinarea.

„În timp ce beneficiile vaccinării depășesc substanțial riscul acestui sindrom relativ rar, medicii ar trebui să fie atenți la această posibilă reacție adversă, deoarece șase din șapte pacienți au necesitat ventilație mecanică”, spun autorii.

Sursă foto: Dreamstime