Sistemele de irigaţii din România pot asigura în 2014 udările pe o suprafaţă de 750.000 de hectare de teren agricol, însă fermierii au contractat doar 320.000 de hectare, a anunţat miercuri, la Tulcea, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu.
“Am reuşit să cumpărăm energia de la producător, altfel ne era din ce în ce mai greu să avem pregătite de irigaţii 750.000 de hectare. Astăzi este contractată o suprafaţă totală de 320.000 de hectare”, a declarat secretarul de stat într-o conferinţă de presă susţinută la Tulcea.
Acesta a mai spus că, după ce anul trecut s-a modificat legislaţiei în domeniu, în momentul de faţă statul român este pregătit să dea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 20 de ani, staţiile de irigat şi de desecare organizaţiilor utilizatorilor de apă şi federaţiilor de profil.
“Anul trecut am spus stop predării sistemului de irigaţii, pentru că din cele 21 de federaţii constituite pentru preluarea în folosinţă gratuită a sistemului naţional de irigat, funcţionează doar şapte”, a menţionat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Potrivit sursei, pentru sprijinirea agricultorilor autorităţile guvernamentale încearcă eficientizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, astfel încât preţul apei să fie cât mai mic. În plus, se caută soluţii pentru sprijinirea fermierilor care doresc să modernizeze sistemele de irigaţii.
“Vom continua să furnizăm apă în perioada următoare şi să găsim modalităţi de eşalonare pentru ca agricultura să respire în această perioadă în care input-urile sunt mai mari decât capacitatea fermierilor de a-şi plăti obligaţiile financiare”, a mai afirmat reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APRDP), David Popescu, a anunţat că începând de marţi s-a deschis sesiunea de depunere de proiecte pe noul PNDR 2014-2020 şi că în momentul de faţă judeţul Tulcea se situează printre primele din ţară în ceea ce priveşte fondurile atrase prin PNDR 2007-2013.
“S-au atras proiecte în valoare totală de aproape 200 de milioane de euro, din care s-a plătit deja în judeţul Tulcea o sumă de circa 100 de milioane de euro”, a precizat directorul general al APDRP.
În ceea ce priveşte sistemele de irigaţii, conducerea APDRP a menţionat că în judeţul Tulcea se derulează nouă proiecte pentru reabilitarea infrastructurii secundare.
Cei doi oficiali guvernamentali s-au întâlnit miercuri la Tulcea cu reprezentanţi ai asociaţiilor utilizatorilor de apă în irigaţii, care la începutul acestei luni i-au solicitat sprijin ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.
Potrivit Ministerului Agriculturii, înainte de 1989, se iriga o suprafaţă totală de 1,6 milioane de hectare, sistemul naţional acoperind scriptic o suprafaţă de 3,3 milioane de hectare.
Agerpres