Tulpina mai contagioasă a noului coronavirus provenită din Marea Britanie continuă să se răspândească şi în ţara noastră.
Şase noi cazuri, în trei judeţe şi în Bucureşti
Autorităţile au raportat marţi, 2 februarie, că în România au fost depistate încă şase cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, tulpina din Marea Britanie.
“Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile că au fost raportate 6 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, noua variantă UK – linia genetică B.1.1.7”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Cele şase persoane depistate cu tulpina britanică sunt trei bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani. Este vorba despre trei bărbaţi din Bihor (35 ani), Ilfov (63 ani) şi Bucureşti (39 ani) şi trei femei din Bucureşti (69 ani şi, respectiv, 47 ani) şi Dâmboviţa (54 ani).
Pentru toţi aceştia urmează acum să se efectueze anchete epidemiologice.
Pentru aceste probe, secvenţierea genomului a fost realizată în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, arată sursa citată.
Probleme mari şi în Franţa, din cauza aceleiaşi tulpine
Această tulpină britanică a SARS-CoV-2, mult mai contagioasă, face ravagii şi în capitala Franţei.
Aproape 20% din infectările din Paris sunt provocate de noua tulpină a coronavirusului, informează un reprezentant al rețelei sanitare Assistance Publique-Hôpital de Paris (AP-HP).
Acesta a precizat că în data de 7 ianuarie nivelul de infectare cu această mutație era la 6-7%. Săptămâna trecută însă, nivelul a crescut la 15-20 procente.
Circulația variantei engleze “se intensifică – cu 50% în fiecare săptămână -, dar mai puțin intens decât în străinătate, unde s-au observat creșteri de 70 până la 100%”, spune şi Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, pe baza rezultatelor preliminare ale celei de-a doua anchete-fulger asupra noii variante.
Prof. Bruno Lina, responsabil de această cartografiere, a confirmat duminică seara la BFMTV o progresie “nu la fel de importantă ca cea observată în alte țări europene”, chemând la precauţie înainte ca cifre mai exacte să fie disponibile luni seara.
Consiliul științific “a indicat (…) că nu ne asumăm riscul de a sta o săptămână pentru a observa ce se întâmplă”, a remarcat dl Véran. “Dar dacă incidența ar crește din nou, nu am ezita”.