Tulpina britanică de SARS-CoV-2, ce poartă numele de B.1.1.7, reprezintă „o ameninţare care ar trebui luată în serios”, atrag atenţia oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, al căror studiu a fost publicat miercuri de către British Medical Journal.
Detalii de ultimă oră despre tulpina de SARS-CoV-2 din Marea Britanie, despre care s-a vorbit pentru prima oară la finalul lui 2020. Această mutaţie prezintă o rată de mortalitate „semnificativ mai mare”, arată un raport recent.
Rată de mortalitate cu până la 100% mai mare
Această variantă a coronavirusului este extrem de contagioasă şi s-a răspândit în întreaga lume de când a fost descoperită iniţial în Marea Britanie. Tulpina prezintă o rată de mortalitate cu 30% – 100% mai mare în comparaţie cu tulpinile anterioare, au transmis cercetătorii miercuri, 10 martie, potrivit Reuters.
Studiul realizat de aceştia a comparat ratele de deces în rândul persoanelor din Marea Britanie infectate cu noua variantă SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, cu cele ale celor infectate cu alte tulpini. Concluzia: oamenii de ştiinţă afirmă că noua variantă a prezentat o mortalitate „semnificativ mai mare”.
Tulpina britanică B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020, iar de atunci a fost consemnată în peste 100 de ţări.
Această variantă are 23 de mutaţii în codul său genetic – un număr de modificări relativ mare – iar unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească.
Tulpina este cu până la 70% mai contagioasă
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că B.1.1.7 este cu aproximativ 40% – 70% mai contagioasă comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior.
Studiul a fost efectuat în Marea Britanie şi publicat miercuri în British Medical Journal. Potrivit acestuia, infecţia cu noua variantă a condus la 227 de decese într-un eşantion de 54.906 pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu acelaşi număr de pacienţi infectaţi cu alte variante de coronavirus.
Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter, coautor al studiului: „Coroborat cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o ameninţare care ar trebui luată în serios.”
Sursa foto: Dreamstime