Alertă în Statele Unite! Noua tulpină Mu a coronavirusului, despre care specialiştii se tem că ar putea fi chiar şi mai transmisibilă decât Delta, a fost depistată în toate statele americane, mai puţin Nebraska.
Care este situaţia infectărilor cu tulpina Mu în SUA în acest moment?
Cele mai multe cazuri au fost depistate în statele Florida şi California, respectiv câte 384 de cazuri, transmite Daily Mail.
Districtul Los Angeles a raportat 167 de infectări, aproape jumătate din numărul total din California.
Până nu demult, statul Alaska a avut cel mai mare număr de infectări cu varianta Mu, respectiv 146.
Anthony Fauci: Deocamdată, nu o considerăm o ameninţare
“Descoperirea noilor tulpini, cum ar fi Mu, și răspândirea acestora pe tot globul, evidențiază necesitatea păstrării măsurilor de siguranță.
De aceea vaccinarea și purtarea măștii sunt atât de importante. Aceste acțiuni rup lanțul de transmitere, și limitează răspândirea COVID-19, care îi permite virusului să se muteze în ceva ce poate fi mult mai periculos”, consideră Barbara Ferrer, directorul Institutului de Sănătate Publică din Los Angeles.
Cunoscutul imunolog american Anthony Fauci a vorbit şi el despre noua tulpină Mu. El spune că nu va deveni noua variantă dominantă a coronavirusului, cu toate că ar putea fi mai transmisibilă şi mai rezistentă la vaccin.
“Chiar dacă, în esență, nu s-a răspândit încă serios aici (în SUA – n.red.), acordăm întotdeauna atenție tuturor variantelor.
Deocamdată, nu o considerăm o ameninţare”, a declarat Fauci despre tulpina Mu.
Mu a fost depistată pentru prima oară în ianuarie 2021, în Columbia
Identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, varianta Mu sau B.1.621 prezintă mutații care ar putea indica un risc de “scăpare imunitară”.
B.1.621 a fost deocamdată clasată ca “variantă de supravegheat” și nu ca o variantă “îngrijorătoare”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluția pandemiei.
Reamintim, toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 răspunzător de Covid-19, capătă mutații în timp. Majoritatea mutațiilor nu au deloc sau foarte mică incidență asupra proprietăților virusurilor.
Totuși, unele dintre ele pot afecta proprietățile virusurilor și influența, de exemplu, ușurința cu care se răspândește, gravitatea bolii pe care o produce sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor, instrumentelor de diagnostic sau celelalte măsuri sociale și de sănătate publică.
Sursa foto: Dreamstime