Încă 4 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, în urma secvențierilor efectuate la Institutul National de Cercetare -Dezvoltare „Cantacuzino”.
Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectarea cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.
Toate cele 4 persoane se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, 3 dintre acestea fiind vaccinate anti -Covid 19.
Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 7 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2, anunță autoritățile.
Alexandru Rafila, anunț îngrijorător despre Omicron
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că e foarte probabil că tulpina Omicron să circule în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp. Totodată, ministrul susține că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară”.
„Probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur. Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective.
Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară. Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi.
Vestea la care sperăm că ajungem este legată de faptul că, cel puţin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai uşoare, iar inclusiv în rândul pacienţilor spitalizaţi necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puţin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vineri seară, la TVR.