Construcția sigilată pentru 100.000 de ani. Va deveni unul din cele mai toxice locuri de pe Pământ

tunelul Onkalo

SURSA FOTO: captură YouTube

O construcţie cu adevărat impresionantă, însă care nu va mai vedea lumina zilei şi nici un om nu va mai putea intra acolo, odată ce totul va fi sigilat. Ce va găzdui, de fapt, tunelul Onkalo?

Tunelul în care accesul uman va fi interzis pentru 100.000 de ani

Tunelul unde nicio persoană nu va putea intra timp de 100.000 de ani este situat într-o locație specială și are un aspect impresionant.

Inginerii care au lucrat la această construcție au luat în considerare potențialele cutremure și viitoarele ere glaciare.

Acest tunel se află în Finlanda, la o adâncime de 450 de metri în interiorul scoarței terestre din insula Olkiluoto, situată în sud-vestul țării.

În această regiune a funcționat una dintre cele mai importante centrale nucleare din Finlanda.

Centralele nucleare din Olkiluoto și Loviisa

Olkiluoto găzduiește trei reactoare nucleare, amplasate unul lângă altul la marginea țărmului. Cel de-al treilea reactor, inaugurat recent, este primul nou reactor care furnizează energie electrică în Europa Occidentală în ultimii 15 ani.

Împreună cu alte două reactoare din Loviisa, situate pe coasta de sud a Finlandei, aceste centrale asigură 33% din electricitatea țării, scrie BBC.

Deșeurile radioactive generate de aceste centrale sunt periculoase pentru mediu și sănătatea umană, iar descompunerea lor durează sute de mii de ani.

Proiectarea și funcționalitatea tunelului Onkalo

Tunelul Onkalo a fost proiectat de ingineri pentru a rezista presiunilor viitoare, inclusiv cutremurelor și erelor glaciare. Construcția acestui tunel a început în urmă cu 20 de ani și urmează să fie operațional din 2025.

A fost creat pentru a depozita deșeurile nucleare adânc în pământ, pe termen lung, și nu va fi deschis oamenilor timp de 100.000 de ani.

Deșeurile nucleare extrem de radioactive de la centralele atomice din Finlanda vor fi depozitate în acest tunel. Pentru a fi depozitate în siguranță, deșeurile vor fi învelite în fontă și cilindri de cupru, apoi acoperite cu argilă bentonită.

Gareth Law, profesor de radiochimie la Universitatea din Helsinki, a afirmat că păstrarea deșeurilor închise timp de sute de mii de ani este cea mai „fezabilă abordare”.

Autoritatea pentru Siguranță Nucleară și Radiație din Finlanda a declarat că Onkalo este un loc adecvat pentru depozitarea deșeurilor radioactive datorită rocii extrem de dure și stabile.

Experții consideră că acest tunel va asigura siguranța datorită probabilității reduse de cutremure sau alte dezastre naturale în acea zonă.