Arheologi chinezi au finalizat recent un proiect de patru luni ce a dus la scoaterea la lumină a unor tuneluri secrete construite în urmă cu aproximativ 800 de ani în provincia Henan (centrul Chinei).
Şapte galerii înguste construite sub ruinele unui oraş vechi în regiunea Sheqi au fost descoperite în luna martie şi arheologii consideră că acestea erau folosite drept căi de scăpare pentru locuitorii care nu aveau arme şi se refugiau în timpul revoltelor, a afirmat marţi Zhao Hong, cercetător la Cultural Relics Institute din Henan.
Zhao, care a condus echipa de săpături arheologice, a afirmat că având în vedere obiectele descoperite la intrările în tuneluri şi legăturile dintre acestea, arheologii au dedus că oamenii din acea perioadă se refugiau în aceste galerii din calea luptelor.
În funcţie de obiectele dezgropate, între care vase din ceramică, porţelan, piatră, fier, bronz şi obiecte din os, arheologii au calculat că tunelurile au fost construite în urmă cu 800 de ani (la sfârşitul Dinastiei Jin şi începutul Dinastiei Yuan), când războaiele dintre diferitele grupări etnice au provocat haos în China.
Cel mai adânc dintre tuneluri este unul aflat la şase metri sub pământ şi în care localnicii coborau din casele lor. ‘Ei supravieţuiau cu apă şi hrană depozitate în vase sau ajungeau prin pasaje ce duceau spre alte ieşiri, departe de locuinţe, a afirmat Zhao.
"Din cele peste 300 de vase din porţelan găsite în tuneluri, aproximativ 100 de obiecte pot fi restaurate, ceea ce va fi semnificativ pentru cercetarea în domeniul istoriei, economiei şi culturii locale", a precizat cercetătorul chinez.
Sursa: Agerpres