Tunisia prelungește starea de urgență după ultimul atentat. Interdicțiile de circulație rămân și ele în vigoare

Restricții

Tunisia a decis prelungirea stării de urgență. Dacă în unele țări, starea de urgență a fost instituită în contextul pandemiei de COVID, în Tunisia este vorba despre o cu totul altă situație.

Mai exact, potrivit AFP, starea de urgenţă aflată în vigoare în Tunisia după un atentat jihadist sângeros asupra unui autocar al gărzii prezidenţiale la Tunis din noiembrie 2015 a fost prelungită cu şase luni, până la 23 iunie, a anunţat vineri preşedinţia tunisiană, relatează agerpres.

Anunțul a fost făcut de șeful statului, Kais Saied. Acesta „a decis să prelungească cu şase luni starea de urgenţă pe întregul teritoriu al ţării, de la 26 decembrie 2020 şi până la 23 iunie 2021”, se arată într-un scurt comunicat al preşedinţiei.

De asemenea, în afară de ameninţarea teroristă, în Tunisia este în vigoare şi interdicţia de deplasare pe timpul nopţii din cauza răspândirii epidemiei de noul coronavirus, care a afectat până acum 126.752 de persoane, dintre care 4.324 au murit, conform unui bilanţ actualizat al Ministerului Sănătăţii.

Stare de urgență din 2015

Prelungită fără întrerupere din 2015, starea de urgenţă acordă puteri excepţionale forţelor de ordine. În baza stării de urgenţă, sunt interzise grevele şi reuniunile „de natură să provoace tulburări” sau este permisă adoptarea de măsuri pentru „asigurarea controlului presei”.

De menționat este faptul că, ultimele săptămâni au fost marcate de instabilitate politică şi socială şi de declanşarea unor mişcări revendicative în mai multe regiuni.

Insistând asupra ameninţării teroriste, Ministerul de Interne a transmis vineri într-un comunicat că un bărbat cu „aparenţe extremiste” a încercat să agreseze joi un poliţist la Tunis cu un „cuţit mare”, strigând ‘Allahu Akbar’.

De asemenea, se pare că în urmă cu doar câteva zile, la 20 decembrie, un tânăr păstor a fost decapitat, conform justiţiei, de un grup „terorist” într-o zonă muntoasă din Kasserine (centru), un bastion al ramurii jihadiste locale a Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI).