Ministerul a pregătit un decret ce preconizează interdicţia de export, distribuire şi fabricare a pungilor de plastic care nu sunt biodegradabile (…). Documentul va fi prezentat guvernului iar apoi Parlamentului, a declarat directorul diviziei calităţii mediului în minister, Hédi Chbili.
Măsura vizează interzicea 'până în martie a folosirii pungilor de plastic', a declarat responsabilul, care a precizat că această interdicţie va fi 'progresivă'. Ea vizează în primul rând pungile distribuite gratuit în supermarketuri, a subliniat Chbili.
'În Tunisia, un miliard de pungi de plastic sunt utilizate anual', din care aproape jumătate sunt distribuite în supermarketuri, a spus el. 'Este nevoie de sute de ani pentru ca aceste pungi să se degradeze în natură. Ele distrug viaţa în oraşe şi la ţară şi au un impact negativ asupra speciilor marine, precum broaştele ţestoase', a adăugat el, precizând că scopul acestei măsuri este 'de a proteja diversitatea biologică' şi de 'a pune capăt poluării vizuale'.
Fără a pune la socoteală faptul că arderea acestor pungi 'provoacă emisia de gaze periculoase'. Este obişnuit să vedem la ţară copaci în care s-au prins pungi de plastic. Numeroase ţări preconizează în prezent limitarea utilizării pungilor de plastic. În Franţa de exemplu, astfel de pungi urmează să fie interzise din luna martie.
Utilizarea masivă a pungilor de plastic este atât de extinsă încât în oceane va exista mai mult plastic decât peşte în 2050, a avertizat recent Forumul economic mondial de la Davos.AGERPRES