Grupul de lobby CBI a avertizat că firmele îngheaţă planurile de investiţii, ca urmare a incertitudinii cauzate de Brexit. O gamă largă de companii - inclusiv firma germana Siemens si Virgin a lui Sir Richard Branson – au avertizat cu privire la implicațiile ce decurg după vorul din pentru Marea Britanie, iar directorul general CBI, Carolyn Fairbairn, a cerut guvernului să acționeze rapid, scrie The Guardian.
Luând cuvântul după un summit al celor 27 de reprezentanți de afaceri și industrie, găzduit de Secretarul de Stat britanic pentru Afaceri, Sajid Javid, Fairbairn a spus: "Suntem departe de a avea un plan și un leadership și … exact de asta are nevoie mediul de afaceri. Avem nevoie urgentă de leadership, în special având în vedere vidul politic."
Ea a cerut de asemenea, unele reasigurări pentru angajaţii din ţările UE aflaţi în Marea Britanie. "Trebuie să asigurăm urgent, pe termen lung , miile de migranți din UE care lucrează deja în Marea Britanie, că pot rămâne aici", a adăugat Carolyn Fairbairn.
Sajid Javid a lăsat să se înțeleagă că negociatorii din Marea Britanie ar putea solicita Bruxelles-ului un acord prin care Marea Britanie ar avea acces la piața unică fără a accepta libera circulație a cetățenilor UE care doresc să lucreze în Regatul Unit.
Secretarul afacerilor a spus că menținerea accesului la piața unică – fapt prin care s-ar permite întreprinderilor din Marea Britanie comerciale cu UE pentru a evita tarifele punitive – ar fi "prioritatea sa numărul unu", dar a adăugat că "accesul poate veni in multe forme".
Ţările din afara UE, cum ar fi Norvegia și Islanda au acces la piața unică, dar numai cu condiția ca acestea să permită libera circulație a lucrătorilor din UE.
În pofida avertismentului liderilor europeni ca Marea Britanie să nu se aştepte la un tratament special, Javid a spus că un acord care permite Marii Britanii să renunţe la libera circulație este posibil. "Te referi la modul în care alte țări au acces securizat, dar eu nu cred … astea sunt regulile pentru Marea Britanie", a spus el.
Sajid Javid susține că unii investitori majori de peste mări şi ţări au fost indiferenți faţă incertitudinea politică. El a subliniat în că firma chineză din domeniul telecomunicațiilor Huawei, care a promis guvernului de la Londra că va investi 1,3 miliarde de lire sterline în Marea Britanie, va merge mai departe cu investiţia.
Luând cuvântul în China, Guo Guangchang, șeful Fosun Group, cel mai mare conglomerat privat din ţara asiatică, a declarat pentru Reuters că este încă în căutarea unor oferte pentru Marea Britanie.
Dar alte afaceri sunt mult mai precaute. Siemens, care construieşte turbinele eoliene la Hull, a recunoscut că a plasat noile planuri de investiții în energia eolienă în așteptare, în timp ce Sir Martin Sorrell, directorul executiv al companiei de publicitate WPP a declarat la o conferință organizată de Times: "Acest lucru va fi foarte dureros, dar criza aduce oportunități."