O investigație Libertatea a scos la suprafață detalii revoltătoare despre tânăra care are acum 26 de ani. Astăzi, ea ocupă simultan patru funcții în instituții din subordinea Primăriei Municipiului București: director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București; membru în CA de la Spitalul de Copii Gomoiu; președintele CA de la Spitalul Filantropia; membru în CA la Societatea Service Ciclop SA, firmă deținută de Consiliul General al Municipiului București. În trecut, ea a fost: director general al Centrului Cultural Nicolae Bălcescu, din subordinea Primăriei Sectorului 4 (2016-2018); consilier personal pentru doi miniștri: Elisabeta Lipă (MTS, 2016) și Gabriel Oprea (MAI, 2014-2015), pe când avea 21 de ani.
Fără niciun fel de experiență medicală, la 26 de ani, Dobre vrea să facă legea în Spitalul Filantropia, cea mai mare și mai performantă maternitate din sudul țării, 5.200 de femei născând aici în 2018.
Pe 18 martie 2019, 23 de medici și angajați ai Spitalului Filantropia din București, cea mai mare maternitate din sudul României, semnează o petiție împotriva managerului interimar Cristinel Macarie, despre care spun că a bulversat total sistemul și că le pune pe gravide să aștepte cu orele pe holurile spitalului. Acesta a fost numit politic în funcție.
„Stimată doamnă primar general, vă aducem la cunoștință situația deosebit de gravă cu care se confruntă Spitalul Clinic Filantropia în ultimele luni, fapt care a adus spitalul în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, își încep medicii petiția. Aceștia acuză managementul că a creat haos în spital și că mai multe cadre medicale doresc să-și dea demisia. De asemenea, ei aduc la cunoștință că nu au medic epidemiolog de la sfârșitul anului 2018, ceea ce este foarte grav pentru acest spital.
În replică, Alexandra Dobre, a venit cu o propunere: „Am putea să-i sancționăm pe medici”. La doar 26 de ani, tânăra care nu a fost angajată în sistemul privat nici măcar o zi, propulsată în funcții de Gabriel Oprea și Neculai Onțanu și menținută acum de Gabriela Firea, este exemplul clar că ceea ce vine din urmă este cu mult mai periculos decât ceea ce a fost înainte. Tupeul, infatuarea, arivismul, lipsa de empatie nu ne pot conduce decât către abis, iar singura opțiune a rămas votul ANTI.
DREPT LA REPLICĂ Alexandra Dobre
Astfel, pentru o informare corectă și obiectivă a publicului, fac următoarele precizări pentru rectificarea informațiilor eronate, astfel:
– NU am fost numită în CA la Spitalul Clinic Filantropia ca urmare sau consecință a faptului că am deținut funcția de consilieră a dlui Gabriel Oprea, ci datorită experienței profesionale în management (aproximativ 4 ani) și a studiilor absolvite. Sunt absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București și a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. Din punct de vedere al managementului instituțional am numeroase acreditări de manager de la autorități acreditate.
– Funcția de Președinte CA nu necesită expertiză în domeniul sănătății, conform legii, afirmația fiind tendențioasă și făcută doar pentru rezonanță, nu pentru o reală informare a populației și nici după o atentă documentare.
– Funcțiile publice nu constituie elemente de colecție, ci demnități care implică responsabilități și obligații profesionale,
– Se afirmă calomnios că aș fi beneficiara unei legi prost făcute, care permite oricui să fie pe funcții cheie – fără pregătire, fără performanțe. Nu mi s-a cerut niciun fel de informație legată de CV-ul meu sau de rezultatele dobândite și nici nu cred ca a existat o minimă documentare înainte de a se face în mediul public o astfel de afirmație. Dacă s-ar fi făcut aceste lucruri, s-ar fi putut afla cu usurință faptul că, în demersurile mele profesionale, mi-am dovedit competența și am obținut performanțe cuantificabile.
Pentru o corectă informare a publicului, colectivelor redacționale, a editorilor și ziariștilor autori ai articolelor menționate, fac urmatoarele precizări în susținerea cererii de drept la replica:
– la data de 19.07.2018, prin dispoziția Primarului General al Capitalei cu numărul 1312/19.07.2018, am fost numită membru CA al Spitalului Clinic Filantropia, conform art. 186 din Legea 95/2006 actualizată, ulterior acestei date fiind ALEASĂ președinte al Consiliului de Administrație, în unanimitate, prin vot liber exprimat de către toți membrii titulari în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Filantropia, prezenți la ședință, 4 din 5, cu 4 voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă, conform Procesului Verbal nr.8410 din 20.09.2018.
– Față de speculațiile articolelor mai sus menționate, prezentate publicului, vă informez faptul că, pentru a deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație la Spitalul Clinic Filantropia, funcție cu rol administrativ, conform Legii 95/2006, nu sunt necesare studii medicale, ci studii sau experiență în managementul instituțiilor. Dacă legiuitorul ar fi considerat necesar reglementarea numirii în funcția de membru CA în administrația spitalelor, cu siguranță ar fi impus imperativ condiții obligatorii pentru dobândire: studii medicale în domeniu, concurs sau examen, vechime în specialitate medicală și altele. În acest sens, au fost respectate dispozițiile art 187 alin. (9) din Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, actualizată. Din dispozițiile legale citate reiese în mod evident că, pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Filantropia, nu sunt necesare studii medicale în domeniu, astfel că afirmația facută în ziar este eronată și neconformă realității și conduce la dezinformarea publicului și crearea unei imagini tendențioase despre persoana mea și despre competențele mele profesionale.
– Cu privire la experiența mea profesională, dintr-un total de 8 ani de muncă, în care am lucrat atât în domeniul privat cât și în domeniul administrației publice, în ultimii 4 ani am deținut și dețin funcția de director general. (Centrul European Cultural si de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu și Centrul pentru Seniori al Municipiului București)
– De asemenea, având în vedere faptul că numirea mea ca membru în CA la Spitalul Clinic Filatropia s-a realizat în urmă cu aproape un an de zile, afirmațiile referitoare la nemulțumirea angajaților privind numirea mea sunt nefondate și nu au niciun temei legal sau informațional, neexistând vreun incident sau nemulțumire oficială din partea angajaților spitalului, care să justifice sau să probeze asemenea afirmații tendențioase.
– Am un respect deosebit pentru profesia de medic și consider misiunea lor nobilă, de aceea încă de la numirea în funcția de membru CA al Spitalului Clinic Filantropia, nu am făcut altceva decât să susțin programele spitalului și să încurajez măsurile de motivare a cadrelor medicale. NU am umilit niciodată un medic, prin urmare în niciun moment nu am ridicat problema sancționării acestora.
Față de cele menționate mai sus, consider că informațiile cuprinse în articolele publicate și menționate anterior, sunt speculative, eronate, defăimătoare și total neconforme cu realitatea obiectivă în ceea ce privește activitatea profesională a subsemnatei si vă solicit acordarea dreptului la replică in conditiile legii.
Dreptul la replică și dreptul la rectificare își au originea în art. 12 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, în care se specifică faptul că “Nimeni nu va fi obiectul unei imixtiuni arbitrare în viața sa particulară, în familia sa, în domiciliul său ori în corespondență, nici al unor atingeri ale onoarei sau reputației sale.” Curtea Constituțională s-a exprimat în sensul că dreptul la replică are valoarea unui drept constituțional corelativ celui la liberă exprimare.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.
Pe viitor, pentru evitarea unor asemenea situații, îmi exprim deschiderea de a dialoga pe temele propuse, în speranța că îmi împărtășiți dorința de informare obiectivă a publicului.