Nomura International Plc a sfătuit investitorii să deţină mai multe eurobonduri din Europa de Est decât nivelul din indicii de referinţă, cu excepţia Rusiei, afectată de declinul preţului la ţiţei.

Anunţul Nomura a venit în urma deciziei adoptate de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileşte rata zilnică de referinţă pentru moneda naţională, yuanul. Devaluarea yuanului a provocat turbulenţe pe pieţele financiare din statele emergente, în schimb efectul a fost contrar în România, Ungaria şi Polonia, unde randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut.

Aceste date arată că plasamentele din Europa Centrală ar putea fi considerate sigure pentru unii investitori, deoarece regiunea importă ţiţei şi depinde mai mult de Germania decât de China pentru comerţ. Activele din regiune nu au fost afectate de posibila majorare a ratei dobânzii în SUA, ci au beneficiat de pe urma măsurilor de relaxare cantitativă (QE) adoptate de BCE pentru stimularea creşterii zonei euro.

'Există din nou numeroase temeri privind unele pieţe emergente majore şi investitorii se vor uita spre Europa Centrală şi de Est (CEE) ca un loc care nu este deosebit de atrăgător, dar este relativ sigur. Ungaria, Polonia, Balcanii şi statele baltice sunt esenţialmente mai solide, beneficiind de preţul mai scăzut al materiilor prime şi de expunerea mai redusă la China', a declarat analistul Timothy Ash, de la sediul Nomura din Londra.

Miercuri, yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de moneda americană din ultimii patru ani, fiind tranzacţionat la 6,4510 pentru un dolar, ceea ce a determinat intervenţia Băncii Chinei. Pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi, pe fondul temerilor că volatilitatea de pe pieţele financiare va afecta ritmul de creştere al economiei mondiale. Investitorii s-au îndreptat spre aur şi spre obligaţiunile suverane cu rating mai ridicat, din SUA şi Germania până în Cehia şi Polonia.

Miercuri, zlotul polonez şi forintul ungar s-au apreciat faţă de euro şi dolar, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două luni. În schimb, monedele naţionale din Indonezia şi Malaezia s-au depreciat semnificativ, din cauza legăturilor comerciale puternice cu China.

PineBridge, cu investiţii de 10,6 miliarde de dolari în titluri de valoare cu venit fix pe pieţele în curs de dezvoltare, şi-a majorat săptămâna trecută deţinerile de bonduri guvernamentale româneşti în dolari, apreciind că ţara oferă investitorilor îngrijoraţi de impactul încetinirii economiei chineze plasamente sigure.

Randamentele obligaţiunilor româneşti în dolari cu scadenţă în 2024 au scăzut miercuri cu patru puncte de bază din iunie, la 3,73%, cel mai redus nivel din ultimele două luni.

Indonezia, care beneficiază de acelaşi credit suveran atribuit de Moody's Investors Service ca şi România (Baa3) a înregistrat o creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, aproape cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

'Europa de Est ar putea furniza o oarecare stabilitate a pieţei şi oferă oportunităţi înaintea posibilei majorări a ratei dobânzii în SUA', a afirmat Anders Faergemann, de la PineBridge.

SURSA: Agerpres