În cadrul podcastului „HAI Live”, publicat luni, 18 decembrie 2023, pe canalul de YouTube „HAI România!”, Robert Turcescu și Ion Cristoiu au vorbit despre războiul din Ucraina și propaganda existentă în presa locală. Va câștiga sau nu Ucraina războiul? Este sau nu Rusia personajul negativ în această poveste? Chiar au avut loc crime de război în țara vecină?
Războiul s-a urbanizat! Adevărul despre crimele de războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina. Potrivit lui Robert Turcescu, „marea problemă” din prezent este că s-au „urbanizat” războaiele, adică nu se mai poartă în zone pustii, ci în mijlocul orașelor. Incidente care par crime de război sunt, de fapt, tactici militare. De exemplu, unii soldați îți ascund artileria pe acoperișul unui spital pentru a determina forțele inamice să nu-i bombardeze deoarece, în interiorul spitalului, există civili. În plus, se folosesc civilii ca scuturi umane. Câțiva ostatici de război sau teroriști sunt amestecați printre 100 de civili nevinovați.
„Marea problemă în momentul de față, în astfel de conflicte, o reprezintă urbanizarea conflictelor. Deci, conflictele nu se mai poartă pe câmpii, pe dealuri, ci se poartă în orașe și în orașe se-ntâmplă… Ăia își ascund o dată artileria în clădirea unui spital sau pe acoperișul unui spital și dacă ală bombardează spitalul: ”Domne, e crimă de război!” și ală poate să spună: ”Păi, da bă, dar avea acolo mitralieră cu care trăgeau în avioanele noastre.”
Deci, e o nebunie întreagă. După aceea, scuturile umane, ceea ce practică toți la un moment dat. Bagi șapte ostatici pe care i-ai luat printre 100 de civili și zici ”Bă, nu trageți că acolo sunt civili!”, dar, de fapt, sunt și teroriști sau ostatici (de război) sau ceva de genul ăsta. Mă rog. E o nebunie întreagă”, a declarat, luni, Robert Turcescu în cadrul podcastului „HAI Live” pe canalul de YouTube „HAI România!”.
Nenorocirea poporului român este presa
Din punctul de vedere al lui Ion Cristoiu, „nenorocirea” poporului român este presa locală, care a renunțat de ceva vreme să mai scrie obiectiv și transparent și s-a transformat dintr-un instrument de informare într-unul de propagandă. Acest lucru s-a mai întâmplat la începutul Primului Război Mondial, când Antanta și Puterile Centrale investeau bani în presa românească pentru a „o cuceri” căci țara noastră este neutră.
„Nenorocirea acestui popor român este că are o presă! Care, în mod normal, ar trebui să îi explice… Dacă, de la început, toată presa explica ce am explicat și noi cu războiul din Ucraina că noi nu aveam nicio treabă, eram oameni reci și analizam meciul. Nu! Toți pompează din astea…”, l-a completat Ion Cristoiu.
„Avem o presă de propagandă, maestre! Asta nu mai e presă! Pe bune, despre ce vorbim în momentul ăsta? Știm foarte bine că băieții ăștia au un obiectiv care nu mai are nicio legătură cu ziaristica, cu faptele”, l-a întrerupt gazda podcastului.
„Domnule Turcescu, cine apelează la această presă sunt niște idioți. Iartați-mă! În 1914, Arghezi, care era germanofil (n.r. o atitudine de simpatie față de cultura germană, poporul german și Germania) și era împotriva rușilor, a scris o tabletă celebră în care explica că, după ce a început războiul (n.r. Primul Război Mondial), noi (n.r. România) am deveni neutri, așa că și Antanta (n.r. bloc politico-militar creat cu puțin timp înainte de Primul Război Mondial din Franța, Imperiul Britanic și Imperiul Rus) și Puterile Centrale (n.r. Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Bulgaria) au început să pompeze bani în presa din România, să cucerească presa din România.
Arghezi face o analiză devastatoare a felului idiot în care au procedat nemții. Nemții au venit să cumpere și Arghezi a zis: ”Bă, adevărata propagandă e cea care intră în sânge, cea sinceră!” Nu poți să faci propagandă câtă vreme te plătește. Nu există nicăieri în lume. Nu ai subtilitate. Altceva este când gândești tu, când ești sincer și crezi în ideea ta.
(…) În România, noi facem o propagandă Maiei Sandu (n.r. președintele Republicii Moldova) mai mare decât presa ei. Cineva cu o minte lucidă ar veni și ar spune: ”Bă, doamna președintă, stai puțin. Dă-le întâi de mâncare la ăia (n.r. cetățenii moldoveni) că poți să le dai admitere în UE, dar…”, a explicat Ion Cristoiu.
Din ce în ce mai mulți ucraineni simt că pierd războiul
Robert Turcescu a observat același fenomen și-n Ucraina. Se pare că cetățenii ucraineni nu mai sunt interesați de aderarea în Uniunea Europeană și încep să-și piardă speranța. Din ce în ce mai mulți ucraineni simt că pierd războiul. De ceva vreme, chiar, au început să apară critici la adresa președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Cu face Zelenski în momentul de față. S-a dus să țină discursuri în Ucraina să le zică ucrainenilor cât de frumos o să fie când vor intra ei în UE și ăia toți au început să cam mârâie: ”De unde ne dai tu pensii și salarii, dacă nu ți-au dat cei de la UE? Cu ce ne plătești pensiile și salariile?” Au început să apară foarte multe voci critice la adresa lui Volodimir Zelenski. (…) Din ce în ce mai mulți ucraineni simt că pierd războiul”, l-a întrerupt Robert Turcescu.