După aprobarea dată de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Ankara, proiectul de ratificare a candidaturii Finlandei la NATO trebuie adoptat în plen de legislativ, iar acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, înainte de încheierea actualei sesiuni parlamentare, la mijlocul lunii aprilie.

Finlanda are aprobarea Turciei pentru a adera la NATO

Săptămâna trecută, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat, cu prilejul vizitei la Ankara a omologului său finlandez Sauli Niinisto, că parlamentul turc va ratifica aderarea Finlandei la NATO.

Pe de altă parte, Erdogan a amânat ratificarea aderării Suediei, argumentând că nu a mers suficient de departe în pedepsirea persoanelor considerate a fi teroriști de către Ankara. Cele trei țări au semnat un acord pe această temă în 2022.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie a anului trecut. Pentru ca cele două țări nordice să devină membre cu drepturi depline ale alianței, este nevoie ca Parlamentele tuturor celor 30 de țări membre să ratifice candidaturile.

Cu excepția Ungariei, al cărei partid de guvernământ a declarat că susține candidatura celor două țări, dar care a amânat demersurile formale pentru aprobarea acestora, Turcia este singura care nu și-a dat acordul încă.

Aderarea Finlandei ar reprezenta prima extindere a NATO de când Macedonia de Nord a aderat la alianţă în 2020.

Tot joi, la Helsinki, președintele finlandez Sauli Niinisto a semnat în cadrul unei ceremonii, legislaţia prin care ţara sa devine parte a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Legislaţia naţională care încorporează prevederile tratatului fondator al NATO a fost adoptată în parlamentul de la Helsinki la 1 martie.

Suedia, nemulțumită că nu a primit aprobarea Turciei pentru a adera la Alianță

Suedia a deplâns, vineri, 17 martie, faptul că nu a primit undă verde din partea Turciei pentru ratificarea aderării la NATO, contrar Finlandei, care are acum calea larg deschisă pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

„Este o evoluţie pe care nu ne-o dorim, dar pentru care eram pregătiţi”, a susținut ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Important acum pentru Suedia este să se asigure de cele două ratificări care lipsesc”, din partea Turciei şi a Ungariei, „şi să ne garantăm securitatea cât timp va dura asta”, a afirmat oficialul. O altă veste rea pentru Suedia este că Legislativul de la Budapesta a fixat, vineri, 17 martie, pentru 27 martie ratificarea candidaturii Finlandei, însă cazul Suediei va fi tranşat „mai târziu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.