Turcia a blocat site-urile posturilor de radio Deutsche Welle și Vocea Americii
Așadar, autoritatea turcă pentru televiziune şi radio, RTÜK, a blocat site-urile web ale posturilor de radio german Deutsche Welle şi american Vocea Americii.
În acest context, președintele RTÜK, Ilhan Tasci, a scris pe pagina sa de Twitter că accesul la ambele posturi a fost blocat prin ordin judecătoresc, motivând decizia prin faptul că cele două staţii de radio nu au solicitat licenţă, conform informațiilor preluate de DPA.
DW a confirmat blocarea accesului la toate site-urile sale în 32 de limbi diferite începând de joi seara. VOA a indicat la rândul său că autoritatea de reglementare a mass-media din Turcia a blocat accesul la site-urile sale web.
DW şi alte media străine au fost ameninţate cu blocarea programelor online în Turcia încă din februarie, când RTÜK le-a solicitat oficial acestora să ceară licenţă pentru servicii de difuzare.
Deutsche Welle a declarat că va intenta o acţiune în justiţie împotriva acestei cerinţe şi o alta pentru ridicarea blocării site-urilor sale web. Pe reţelele de socializare au fost distribuite informaţii despre cum pot fi ocolite restricţiile.
Guvernul conservator de la Ankara a instituit un control strict al platformelor de internet care distribuie filme, videoclipuri sau conţinuturi radio. Reprezentanţii proguvernamentali deţin majoritatea în RTÜK.
Mass-media turcă se află în mare parte sub controlul direct sau indirect al guvernului, iar conţinutul de pe internet este supus unor reglementări stricte.
Anunțul venit anterior din Turcia
În altă ordine de idei, amintim că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, le-a reamintit Suediei și Finlandei că trebuie să își îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Guvernului de la Ankara, în cadrul acordului pentru ridicarea veto-ului privind aderarea lor la NATO.
Totodată, acesta a reiterat și angajamentul Guvernului de la Stockholm de a extrăda 73 de „teroriști”.
În prezent, Recep Tayyip Erdoğan susține ferm că semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaștere a sensibilităților Guvernului de la Ankara în privința terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia.
Recep Tayyip Erdoğan le-a cerut Suediei, Finlandei și statelor membre NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” Turciei în lupta sa împotriva terorismului, în special în lupta sa împotriva mişcărilor kurde. (Termenul de „mișcare kurdă” desemnează toate organizațiile, mișcările, partidele politice și discursurile politice care susțin fie crearea unui stat kurd independent, Kurdistan, fie o formă de autonomie politică și culturală, fie alte cereri. Kurzii reprezintă populația de bază a Kurdistanului, teritoriu ce intră în componența Irakului, Iranului, Siriei și Turciei.)