Potrivit unui anunț al Ministerului Apărării de la Ankara, Turcia a lansat, luni, o nouă ofensivă în nordul Irakului. În cadrul operațiunii, cel puţin 19 militanţi kurzi au fost ucişi.
Turcia a lansat, luni, o nouă ofensivă terestră şi raiduri aeriene împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Irakului, iar cel puţin 19 combatanţi kurzi au fost ucişi, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, potrivit Associated Press.
Avioane şi elicoptere militare turce au atacat poziţii ale organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, iar ulterior trupele turce au pătruns pe teritoriul irakian, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. Oficialul turc afirmă că au fost distruse depozite de muniţie şi adăposturi subterane ale insurgenţilor PKK în regiunile irakiene Metina, Zap şi Avashin-Basyan.
Confruntările militare s-au soldat cu moartea a 19 combatanţi PKK şi rănirea a patru militari turci, conform autorităţilor de la Ankara.
Organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) nu a făcut deocamdată niciun comentariu referitor la incursiunea armatei turce, iar informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.
Turcia, pesimistă în legătură cu negocierile dintre Rusia și Ucraina
Au trecut mai bine de șase săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum au avut loc nenumărate runde de negocieri, inclusiv în Turcia, însă nici până acum, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski nu au ajuns la un acord. În acest sens, speranțele par a fi din ce în ce mai departe.
Pentru Ankara, aflată în poziția de mediator pentru încheierea unui armistițiu durabil și instaurarea păcii, masa păcii încă așteaptă. Turcia, determinată privind o soluție diplomatică, continuă să încurajeze părțile să continue dialogul. Şi negocierile între părți continuă conform prevederilor din documentul înaintat de Ucraina la Istanbul.
Chiar dacă speranțele de pace nu s-au epuizat de tot, ultimele indicii privind crime de război, pe lângă dezacordurile care continuă să existe, îndepărtează și mai mult părțile de masa păcii. Iar în acest context, Ankara urmărește îndeaproape evoluțiile cu scopul de a-și păstra poziția actuală.
Ţinând cont de toate aceste evoluții, o posibilă întâlnire între Erdoğan și Putin pare să fie extrem de importantă pentru testarea determinării privind masa păcii după aceste ultime evoluții. Iar SUA și Marea Britanie, care doresc ca Rusia să piardă în Ucraina, estimau încă din primele zile ale războiului că va fi un război de lungă durată.