De asemenea, Ali Babacan a declarat că ar putea fi revizuită în scădere şi ţinta de export, sub 158 miliarde de dolari.
‘Nu ar fi surprinzător ca Turcia să înrăutăţească prognoza de creştere a economiei sub 4%’, a avertizat oficialul turc, care a adăugat că va fi dificil de îndeplinit obiectivul de a ajunge la exporturi de 158 miliarde de dolari în 2013.
‘Turcia ar putea simţi efectele negative ale politicii Fed mai mult decât alte economii emergente, din cauza incidentelor din parcul Gezi şi a deficitului de cont curent deja ridicat’, a apreciat Babacan. Acesta a adăugat că administraţia de la Ankara este bine pregătită pentru a face faţă acestor probleme.
În 17 iulie, adjunctul premierului turc anunţa că peste trei miliarde de dolari au ieşit de pe piaţa din Turcia în ultimele săptămâni, din cauza conjuncturii financiare mondiale, dar şi a protestelor faţă de Guvernul de la Ankara.
Anunţând că în perioada următoare îşi va reduce injecţiile de lichidităţi, Fed a pus sub presiune pieţele emergente, cum este şi Turcia, care încearcă să limiteze deprecierea monedelor lor faţă de dolarul american.
Fuga capitalurilor pune serioase probeleme economiilor emergente. Turcia are nevoie să atragă capital din străinătate pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, care este finanţat în principal prin fonduri pe termen scurt. În plus, Turcia realizează jumătate din comerţul său exterior cu zona euro, care în primul trimestru al acestui an a intrat din nou în recesiune.
În ultimele două luni, lira turcească s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul american. La şedinţa de politică monetară din iulie, Banca centrală a Turciei a anunţat că va începe să adopte o serie de măsuri de înăsprire a condiţiilor monetare, după ce lira a atins un minim record în raport cu dolarul.
‘Banca Centrală a Turciei a organizează vânzări agresive de valută pentru a opri presiunile asupra lirei’, declara recent Ali Cakiroglu, economist la HSBC Asset Management.
Economia Turciei a înregistrat un avans de 2,2% în 2012, o încetinire semnificativă faţă de rezultatele din 2010 şi 2011, când PIB-ul Turciei a înregistrat creşteri de 8,9% şi respectiv 8,8%.
SURSA: Agerpres