AK, partidul la putere în Turcia al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat intenţia de a majora taxele pentru a putea suplimenta cheltuielile cu apărarea în 2018 cu 18 miliarde de lire (cinci miliarde de dolari). Însă acest proiect, care în varianta iniţială prevedea o majorare a taxelor pentru vehiculele cu motor la 40%, s-a dovedit unul nepopular declanşând critici pe social media. Chiar dacă este cel mai important politic din Turcia, formaţiunea AK vrea să beneficieze de sprijinul populaţiei înaintea alegerilor din 2019.
Vineri, o comisie parlamentară a propus o majorare mai modestă a taxelor de 15-25% pentru majoritatea vehiculelor cu motor, în funcţie de puterea motorului. În plus, Guvernul va renunţa la planurile de a majora unele taxe pe venit de la 27% până la 30%. În plus, taxele pe companii vor fi majorate de la 20% până la 22% în următorii trei ani.
Cu toate acestea, luni, ministrul de Finanţe, Naci Agbal, a subliniat că este posibil să se renunţe mai devreme la majorarea taxei pe companii. "Dacă mijloacele financiare o vor permite, putem retrage, mai devreme decât preconizam, majorarea de două puncte procentuale", a declarat Agbal într-o conferinţă de presă prilejuită de anunţarea bugetului pe anul viitor.
Guvernul de la Ankara susţine că majorarea cheltuielilor cu apărarea este necesară pentru modernizarea armatei, cea de-a doua ca mărime din NATO, precum şi pentru acoperirea costurilor operaţiunilor interne şi externe de securitate.
Naci Agbal a mai spus că Guvernul turc va adopta politici care susţin creşterea economică pentru a-şi atinge obiectivul vizând o creştere economică anuală de 5,5% până în 2020. "Finanţele publice au avut un caracter expansionist începând din 2014 …şi vor continua să susţină creşterea economică în perioada 2018-2020", a spus oficialul turc. Potrivit acestuia, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 65,9 miliarde lire (18,10 miliarde dolari) în 2018, mai mare decât cel de 61,7 miliarde lire preconizat pentru acest an. raportat la PIB, deficitul bugetar va fi de aproximativ 2% la finele acestui an, dublu faţă de 1% în 2016, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, campaniilor militare şi creşterii cheltuielilor de securitate. Obiectivul autorităţilor este reducerea deficitului bugetar la 1,9% din PIB în 2018 şi la 1,6% din PIB în 2020, a spus Naci Agbal.
AGERPRES