Turcia are ambiția să devină un hub de gaze la porțile Europei
Preşedintele turc nu a ezitat mai mult de 2 de ore înainte de a angaja Turcia într-un nou proiect de gaz cu Rusia. Săptămâna trecută, Moscova propunea Ankarei să devină un „hub de gaz” prin care ar putea tranzita exporturile ruseşti, după oprirea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania trecând prin Marea Baltică.
Vineri, 14 octombrie, a doua zi după întâlnirea sa cu omologul rus în Kazahstan, Recep Tayyip Erdoğan asigura că a ordonat ministerului turc al Energiei să „colaboreze” cu instituţiile ruseşti implicate pe acest subiect, conform lesechos.fr
Liniile principale ale unui asemenea proiect nu sunt cunoscute deocamdată. Dar se pare că e vorba să se dezvolte infrastructuri de gaz în Tracia, în partea europeană a Turciei, la nord-vest de Istanbul. În această regiune, la Kiyiköy, ajunge gazoductul TurkStream, inaugurat în 2020. Această conductă dublă pe sub Marea Neagră permite Rusiei să exporte circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an spre Turcia, apoi spre Balcani.
Gazoduct pe sub Marea Neagră
Rusia mai exportă gaz în Turcia de vreo 20 de ani prin BlueStream, un alt gazoduct pe sub Marea Neagră, cu o capacitate anuală de 16 miliarde de metri cubi. Totuşi, construcţia de noi infrastructuri pare dificil realizabilă în contextul actual, scrie cercetătorul Ali Arif Akturk: „Companiile capabile să construiască acest gen de gazoduct nu riscă să se angajeze într-un asemenea proiect având în vedere sancţiunile împotriva Rusiei”. Acest expert are de asemenea îndoieli serioase privind finanţarea unui hub de gaz în Tracia.
Turcia, care a consumat 60 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, este dependentă în proporţie de 45% de Rusia pentru aprovizionare. Potrivit Bloomberg, Ankara încearcă să negocieze cu Gazprom o amânare a plăţii unei părţi a importurilor sale, în contextul crizei economice şi deprecierii lirei turceşti.
Turcia nu este interesată de gazul rusesc
Turcia vrea şi să producă ea însăşi. Ea a început să exploateze un prim zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, la 170 km de ţărm.
Un început cu zece milioane de metri cubi se aşteaptă până în primul trimestru din 2023, pentru a atinge un vârf de producţie în 2026. Turcia prospectează de asemenea de mai mulţi ani în Mediterana de est, unde poftele au crescut după descoperirea a numeroase zăcăminte în largul coastelor egiptene, libaneze şi israeliene. O voinţă de a se impune în aceste ape a făcut ca Turcia să intre în conflict cu Grecia şi Cipru privind delimitarea frontierelor lor maritime.
La începutul lui octombrie, Turcia a semnat cu autorităţile libaneze un acord privind prospectarea de hidrocarburi într-o zonă vastă din sudul Cretei. Ankara vrea să profite de poziţia sa geografică pentru a deveni un intermediar important în sectorul hidrocarburilor în regiune. Turcia doreşte de exemplu să construiască un gazoduct submarin între Israel şi coastele sale. Un proiect blocat astăzi din lipsa interesului israelian pentru acest dosar.