Considerate cele mai importante din istoria modernă, alegerile din Turcia de pe 14 mai sunt în primul plan pe agenda președintelui Recep Tayyip Erdogan. Aflat în campanie, liderul de la Ankara a inclus în campania sa de recâștigare a fotoliului prezidențial lansarea primelor livrări de gaze turceşti provenind dintr-un zăcământ aflat în Marea Neagră, potrivit Reuters.
În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre. Erdogan încearcă prin aceste livrări de gaze să-și câștige independența energetică a Turciei.
De altfel, la vremea descoperirii acestui zăcământ, Erdogan l-a calificat drept „cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei”, care va permite ţării „să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie”.
Pe atunci, preşedintele turc spunea că aceste „rezerve sunt estimate la 320 miliarde de metri cubi” de gaze.
10 milioane de metri cubi pe zi
În iunie 2022, Turcia a lansat oficial exploatarea şi a început construcţia unui gazoduct subacvatic care trebuie să-i permită să producă 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi în cursul primei faze şi până la 40 milioane de metri cubi pe zi, după darea în exploatare şi a altor puţuri, potrivit lui Erdogan.
Conform experţilor, aceste 10 milioane de metri cubi de gaze pe zi ar acoperi aproximativ 6% din consumul anual al Turciei, care se ridică la 60 de miliarde de metri cubi, ceea ce ar da un impuls economiei.
„Este o etapă istorică pe calea independenţei energetice a Turciei”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii la Zonguldak, transmisă în direct de televiziunea publică turcă.
Rusia, Azerbaidjan și Iran asigură gaze Turciei
„Când ne vom atinge capacitatea maximă, vom acoperi 30% din necesarul de gaze al ţării” datorită rezervelor din Marea Neagră, a spus preşedintele turc. Anul trecut, 40% din gazul consumat în Turcia a provenit din Rusia.
Turcia importă de asemenea gaze naturale din Azerbaidjan şi Iran, ceea ce a determinat Ankara să caute modalităţi pentru a-şi diversifica aprovizionarea, în special după războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 împotriva Ucrainei.
Inflaţia în ţară a ajuns la 50,5% în decurs de un an, iar lira sterlină turcă este în cădere liberă, ceea ce face ca cheltuielile de trai să fie greu de suportat pentru majoritatea turcilor, notează AFP.