Este "război" între Italia și Turcia: cuvintele rostite de Mario Draghi în cadrul conferinței de presă de joia trecută - "cu acești dictatori trebuie să fim sinceri, dar oricum este importantă o cooperare" - nu au fost pe placul președintelui turc Erdogan, care pare să pretindă scuze oficiale.
Comerțul dintre Italia și Turcia valorează peste 10 miliarde de euro pe an, motiv pentru care Draghi a subliniat importanța cooperării. Totuși, tratamentul rezervat Ursulei von der Leyen, lăsată fără scaun, nu i-a plăcut premierului italian, care nu a ezitat să îl sublinieze la prima ocazie publică. Cuvinte de solidaritate pentru președintele Comisiei Europene, care au declanșat, însă, războiul diplomatic: de fapt, primele represalii împotriva Italiei au sosit de la Ankara cu consecințe pentru economia italiană.
Nu este un secret că la Ankara nu au primit bine cuvintele lui Mario Draghi despre Erdogan. Guvernul turc pretinde scuze oficiale și în acest moment nu pare să fie dispus să se mulțumească cu clarificări pe cale diplomatică.
Scuze pe care Mario Draghi nu pare dispus să le ofere și, din acest motiv, turcii au ales să declare „război” economiei italiene, boicotând unele contracte cu companiile italiene. După cum a relatat cotidianul „La Repubblica”, de fapt, autoritățile turce au început să trimită semnale de amenințare: niciun act oficial, ci o presiune ascunsă, care este oricum destinată să cântărească asupra economiei Italiei.
Prima companie care a plătit pentru polemica dintre Erdogan și Mario Draghi a fost Leonardo, holdingul tehnologic controlat de stat. A fost suspendată achiziția din partea Turciei a zece elicoptere de antrenament AW169, o operațiune în valoare de peste 70 de milioane de euro; o afacere care trebuia să fie prima dintre multe (cu un profit pe termen lung de peste 150 de milioane de euro pentru Leonardo) și care părea acum închisă, după cum a confirmat la sfârșitul lunii martie președintele Industriilor de la Ministerul Apărării, turcul Ismail Demir.
După cuvintele lui Draghi, însă, în Turcia au ales „să înghețe” afacerea: o represiune clară, care ar putea fi prima dintre multe altele.
Avertismente similare, cu suspendarea altor afaceri între companii italiene și turcești, au fost trimise altor companii naționale. Cotidianul „La Repubblica” explică, de asemenea, că este vorba cu siguranță despre două companii private și de Ansaldo Energia, compania care deține 40% dintr-un grup care, de peste un an, negociază cu autoritățile turce pentru gestionarea a peste 100 de milioane de datorii acumulate de centrala electrică din Gebze, în zona industrială din Istanbul.
Pe scurt, o presiune ca și cum ar vrea să spună: „Noi vă servim”. Pe de altă parte, anul trecut, între Italia și Turcia au existat afaceri de peste 17 miliarde de euro, dacă ne gândim numai la Ferrero, care are acolo una dintre cele mai importante producții de alune.
Pentru moment, represaliile Turciei nu sunt îngrijorătoare. Surse din Guvernul italian informează că diplomația lucrează și că nu vor fi necesare scuze oficiale pentru a elimina criza.
Însă, din Turcia intențiile par diferite, numai dacă ne gândim că în ultimele ore mai mulți miniștri turci s-au răzvrătit împotriva Italiei; de exemplu, Mustafa Varank, ministrul Industriei, a declarat că „nu acceptă lecții de democrație de la cine a inventat fascismul”. Apoi, a vorbit despre imigrație, menționând că „Italia îi lasă să moară pe solicitanții de azil”.
Pe scurt, în ciuda faptului că Guvernul italian minimizează situația, există semne clare de tensiune; vom vedea dacă Draghi va confirma cele spuse la conferința de presă, adică dacă va fi „sincer” față de Erdogan, și nu va ceda cererii de scuze formale, dar dacă în orice caz se va face tot posibilul, având în vedere „importanța de a colabora”, anunţă money.it.