Erdogan a vorbit de duminică de „curăţarea de virusul” gulenist, referindu-se la scoaterea din sistemul public a tuturor celor suspectaţi că sunt adepţi sau simpatizanţi ai mişcării clericului turc Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat. Ministrul Justiţiei de la Ankara a anunţat că 6.000 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Este vorba în principal despre militari, dar şi de peste 2.700 de magistraţi care au primit sâmbătă noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat în repetate rânduri ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în Turcia.

Autorităţile de la Ankara au arestat peste 6.000 de persoane în urma tentativei de lovitură de stat, a anunţat Bekir Bozdag, ministrul Justiţiei. În principal este vorba despre militari şi ofiţeri de top, suspectaţi că au luat parte la tentativa de lovitură de stat, dar şi de aproximativ 2.750 de magistraţi – judecători şi procurori – care sunt suspectaţi că sunt simpatizanţii clericului Fethullah Gulen, cel mai mare adversar al lui Erdogan. Cu toţii sunt acuzaţi că fac parte din aşa-numitul „stat paralel”, reţea care se opune preşedintelui Erdogan din interiorul sistemului public.

Printre cei arestaţi se numără comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van, conform preşedinţiei turce. Baza aeriană este folosită de SUA pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic, din Siria şi Irak. Baza a fost temporar închisă, iar americanii şi-au suspendat operaţiunile, însă duminică după-amiază Pentagonul a anunţat redeschiderea ei şi reluarea operaţiunilor împotriva Statului Islamic, ca urmare a redeschiderii spaţiului aerian turcesc pentru aeronavele militare.

„Operaţiunile de curăţare continuă”, a declarat ministrul Justiţiei, adăugând că numărul arestărilor va creşte.

Preşedintele Recep Erdogan a promis duminică de asemenea că „va curăţa toate instituţiile statului de virusul” suporterilor lui Fethullah Gulen, adăugând că mişcarea gulenistă „a distrus forţele armate”.

Judecător român: „Sunt magistraţi tineri care vorbesc despre derapajele grave din Turcia”

„Primim mesaje extrem de îngrijorătoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de poliţie, un altul, împreună cu soţia sa, aşteaptă şi ei punerea în executare a mandatului emis pe numele lor. (…) Sunt magistraţi tineri, ce au familii şi copii, ce de ani de zile încearcă să atragă atenţia instituţiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democraţie din Turcia. Din păcate, fără succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe”, arată judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România UNJR, într-un mesaj postat pe Facebook.