La înălțimea încercării de a-l răsturna de la putere pe președintele turc Tayyip Erdogan, piloții a două avioane F-16 ale puciştilor au avut avionul lui Erdogan în vizor. Și totuși, aeronava prezidenţială a zburat mai departe fără probleme, scrie portalul de ştiri Business Insider, care citează agenţia de ştiri Reuters.
Liderul turc a revenit la Istanbul din vacanţa petrecută în apropierea staţiunii de coastă Marmaris, după ce o facţiune a armatei a declanşat o lovitură de stat vineri seara, închizând un sens pe podul peste Bosfor, încercând să captureze aeroportul principal din Istanbul şi încercuind cu tancuri Parlamentul din Ankara.
"Cel puțin două avioane de vânătoare F-16 au harţuit avionul lui Erdogan în timp ce aeronava prezidenţială era în aer, în drum spre Istanbul. Aeronavele militare şi-au blocat radarele pentru ca prezenţa lor să nu fie sesizată de avionul lui Erdogan şi de alte două F-16, care îl escortau" a declarat pentru Reuters un fost ofițer apropiat de recentele evenimente.
"Este un mister de ce avioanele de vânătoare ale puciştilor nu au deschis focul", a spus militarul.
O răsturnare de succes a lui Erdogan, care conduce ţara cu circa 80 de milioane de oameni din 2003, ar fi trimis Turcia într-un conflict şi ar fi marcat o altă schimbare seismică în Orientul Mijlociu, la cinci ani după ce revoltele arabe au aruncat Siria în război civil.
Un înalt oficial turc a confirmat pentru Reuters că avionul lui Erdogan a fost harţuit după ce a decolat de pe aeroportul care deserveşte Marmaris, de două avioane F-16 ale complotiştilor, dar avionul şefului statului a reuşit să ajungă la Istanbul în condiţii de siguranţă.
Un al doilea înalt oficial a declarat, de asemenea, că avionul prezidenţial a avut "probleme în aer", dar nu a dat detalii.
Erdogan a declarat că în timp ce lovitura de stat era în desfăşurare, complotiştii au încercat să-l atace în staţiunea Marmaris şi au bombardat locuri în care s-a aflat şi pe care le părăsise de puţin timp. Preşedintele turc a "evitat moartea la interval de câteva minute", a declarat al doilea oficial.
În jur de 25 de soldaţi au descins pe frânghii din elicoptere la un hotel din Marmaris şi au deschis focul, chiar după plecarea lui Erdogan, într-o încercare aparentă de a-l prinde, a anunţat CNN Turk.
Prim-ministrul Binali Yildirim a fost, de asemenea, vizat în mod direct la Istanbul, în timpul loviturii de stat şi a scăpat ca prin minune, a declarat oficialul, fără a da detalii.
Site-urile de zboruri au arătat o aeronavă de tip Gulfstream IV, de tip business jet deţinută de guvernul turc, care a decolat de pe aeroportul Dalaman, situat la aproximativ o oră și un sfert de mers cu maşina de Marmaris, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora locală 00.40. Mai târziu, pe când un martor Reuters auzea pe aeroportul din Istanbul rafale de focuri de armă, avionul prezidenţial a aterizat în cele din urmă.
Explozii şi focuri de armă au lovit atât Istanbulul cât şi Ankara vineri seara, în timp ce fracţiunea militară care a încercat să preia puterea a atacat sediul serviciilor de informaţii turce și Parlamentului.
Dar încercarea s-a diminuat după ce forţele loiale lui Erdogan i-au respins pe rebeli şi după ce liderul turc a apărut la CNN Turk într-un apel video de pe telefon mobil, în care îşi îndemna susţinătorii să iasă în stradă şi să-l sprijine.
Peste 290 de persoane au fost ucise în violenţe, 104 dintre acestea fiind susţinători ai lovitură de stat, restul fiind în mare parte civili şi ofiţeri de poliţie.
Aspectul aerian al complotului pare să fie centrat la baza aeriană Akinci, aflată la aproximativ 50 km nord-vest de Ankara, cu cel puțin 15 piloţi implicaţi, aflaţi la ordinele unui comandant pucist, potrivit fostului ofiţer.
Şeful forţelor armate, Hulusi Akar, a fost ţinut ostatic la bază în timpul încercării de lovitură de stat, dar în cele din urmă a fost salvat. Avioane militare de la baza Akinci pilotate de rebeli au zburat la joasă altitudine peste Istanbul și Ankara, în mod repetat, în timpul haosului de vineri seara, într-un zgomot asurzitor de boom sonic.
Avioane de vânătoare au decolat de la o altă bază aeriană de la Eskisehir, la vest de Ankara, pentru a bombarda baza Akinci și pentru a încerca să oprească pe pucişti. Cu toate acestea, aeronavele acestora au fost în măsură să zboare prin noapte, realimentânduse cu combustibil în aer, după un avion de alimentare a fost rechiziţionat, a declarat un oficial.
Aeronava cisternă a fost preluată de la baza aeriană de la Incirlik, din sudul Turciei, care este utilizat de către coaliția condusă de SUA pentru a bombarda Statul Islamic în Siria și Irak. Comandantul Bazei Incirlik a fost reținut duminică pentru complicitate.