Într-un interviu acordat pentru Bloomberg News, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez anunță că zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră ar urma să asigure aproximativ o treime din necesarul intern al Turciei în 2027, când producţia de gaze la această descoperire ar urma să ajungă la capacitate maximă.
În acest sens, potrivit oficialului turc, extracția de gaze naturale din Marea Neagră ar urma să înceapă din 2023, având o capacitate iniţială de producţie de 3,5 miliarde metri cubi pe an. În ceea ce privește obiectivul autorităţilor de la Ankara, potrivit acestuia, el este majorarea acestei capacităţi până la aproximativ 15 miliarde metri cubi pe an în decurs de patru ani, ceea ce ar fi echivalent cu aproximativ un sfert din producţia anuală de gaze a Uniunii Europene.
La rândul ei, compania energetică de stat Turkiye Petrolleri AO intenţionează să foreze 40 de puţuri la câmpul Sakarya din Marea Neagră, care potrivit celor mai recente estimări ar conţine aproximativ 540 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Erdogan promite începerea operațiunii în 2023
Informațiile au fost confirmate și de către președintele Turciei, Tayyip Erdogan, care a subliniat că aceasta este cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră şi va da un impuls economiei Turciei, evaluată la 765 miliarde de dolari.
În același timp, liderul turc nu s-a oprit aici și a făcut și o promisiune Potrivit acestuia, producţia de gaze în Marea Neagră va începe în 2023, când va fi aniversat centenarul înfiinţării Turciei moderne, în încercarea de a-şi creşte şansele în campania electorală din acel an.
Amintim faptul că în cursul zilei de luni, ministrul Energiei amai declarat că Guvernul de la Ankara nu intenţionează să invite companii internaţionale care să opereze câmpul Sakarya din Marea Neagră, în contextul în care firma turcă de stat Tpao are capacitatea tehnică de a face singură acest lucru.
Totodată, Donmez a adăugat că Turcia derulează studii seismice înainte de a efectua un nou foraj de explorare într-o zonă amplasată în vestul câmpului Sakarya, undeva în prima jumătate a anului următor.
Trebuie menționat faptul că Turcia se află într-o situație fără precedent. Țara vrea să îşi diminueze factura la energie, care se ridică la aproximativ 44 de miliarde de dolari pe an, prin reducerea dependenţei de importuri, care în prezent asigură aproape în întregime consumul de gaze al ţării. În același timp, Donmez a mai prezentat o serie de estimări. Potrivit oficialului, cererea internă de gaze este aşteptată să crească cu un sfert până la 60 miliarde metri cubi în acest an, din cauza diminuării producţiei de electricitate a hidrocentralelor şi creşterii costurilor la cărbune.
În ceea ce privește capacitatea maximă de producţie la câmpul Sakarya din Marea Neagră avută în vedere de autorităţile de la Ankara, aceasta este de 15 miliarde metri cubi pe an, reprezintă aproximativ o treime din cererea de gaze a Turciei în 2020. Pe de altă parte, creşterea producţiei interne de gaze ar putea duce consumul anul până la 80 de miliarde de metri cubi în 2030, a prognozat anul trecut un oficial turc.
Efectele s-ar putea resimți la nivel mondial. În cazul în care depozitele de gaze descoperite în Marea Neagră vor putea fi extrase comercial, acest lucru va elimina dependenţa Turciei de importurile energetice din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.