Decizia instanţei a urmat cererii făcute de un procuror. Până în prezent Facebook nu şi-a prezentat punctul de vedere referitor la hotărârea tribunalului.
Această măsură luată în Turcia, unde regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pune un accent major pe protejarea valorilor religiei musulmane, intervine la aproape trei săptămâni după ce Europa a fost lovită de unda de şoc în urma atacului asupra sediului publicaţiei satirice Charlie Hebdo de la Paris, atac soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi.
După două zile, pe 9 ianuarie, forţele speciale franceze i-au ucis pe cei doi jihadişti, fraţii Said şi Cherif Kouachi, acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, precum şi pe Amedy Coulibaly, autorul unei luări de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane.
Publicaţia satirică Charlie Hebdo s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adusă în faţa instanţei pentru defăimare. Publicarea în câteva ocazii a caricaturilor cu Profetul Mahomed a stârnit furie. Controversele au apărut în februarie 2006, când Charlie Hebdo a republicat două caricaturi ale profetului Mahomed publicate iniţial de cotidianul danez Jyllands Posten.
În 2005, în lumea musulmană au izbucnit proteste violente contra Danemarcei după ce Jyllands Posten a publicat benzi desenate în care unul dintre personaje, Profetul Mahomed, era caricaturizat. Un atac asupra sediului publicaţiei a fost dejucat de serviciile de securitate daneze în 2010.
Un grup de asociaţii musulmane a intentat proces contra revistei Charlie Hebdo, în condiţiile în care tirajul ediţiei din februarie 2006 cu caricaturile cu Mahomed a depăşit 500.000 de exemplare, mult peste tirajul obişnuit de 55.000 – 75.000 de exemplare. Instanţa franceză a dat însă dreptate revistei Charlie Hebdo, considerând că respectivele caricaturi i-au vizat mai degrabă pe terorişti decât pe musulmani.
În anul 2011, Charlie Hebdo a scos o ediţie specială intitulată Sharia Hebdo, după ce în alegerile din Tunisia partidul islamist Ennahda a câştigat cele mai multe voturi. Revista a menţionat că „editorialistul” a fost însuşi profetul Mohamed, care ameninţa ironic că „cine nu va muri de râs va fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici”.