Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea a lansat un avertisment cu privire la situația din Marea Neagră. Specialistul susține că Turcia favorizează Rusia, în contextul în care navele NATO nu mai pot intra în zonă de la începutul războiului.
Așadar, contraamiralul este de părere că Turcia favorizează interesele Rusia la Marea Neagră. Declarația lui a venit în contextul în care două nave de luptă destinate Ucrainei nu au putut intra în zonă din cauza Convenţiei de la Montreux.
Două nave de luptă destinate Ucrainei nu au putut intra în Marea Neagră
Totodată, specialistul a spus că navele rusești nu au parte de același tratament. Explicația este următoarea. Rusia și-a gândit din timp invazia și a adus din timp nave din alte zone, potrivit specialistului.
Este vorba, printre altele, despre nave de desant, un submarin, dar și două fregate și patru corvete pe care Rusia le are în Marea Caspică. Acestea din urmă sunt dotate cu rachete Kalibr și pot fi aduse, dacă este nevoie, în Marea Neagră.
În acest context, spune contraamiralul, Rusia nu este influențată de interdicția de a aduce alte nave în Marea Neagră. Mai mult, el susține „Turcia se face că nu înțelege și spune că tratează ambele părți cu un regim identic”.
„Deci două nave de luptă destinate Ucrainei nu pot intra în Marea Neagră din cauza Convenţiei de la Montreux. Vor fi voci care vor spune că de același tratament vor avea parte și navele rusești. Fals! Nu avem aceeași situație. Rusia și-a gândit din timp invazia și a adus din timp nave din alte zone. Inclusiv nave de desant și un submarin. În plus, Rusia mai are în Marea Caspică două fregate și patru corvete, care sunt dotate inclusiv cu rachete Kalibr și care pot fi aduse dacă este nevoie în Marea Neagră.
Ca o concluzie, pe Rusia nu o influențează interdicția de a aduce alte nave în Marea Neagră, iar Turcia se face că nu înțelege și spune că tratează ambele părți cu un regim identic”, a explicat contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea pentru adevarul.ro.
Contraamiralul spune că prevederile convenţiei nu mai fac față realităților
Acesta a susținut apoi că prevederile Convenţiei de la Montreux trebuie renegociate, deoarece nu mai fac față realităților. Amintim că aceasta a fost semnată în anii ’30.
În opinia lui, prevederile nu mai sunt de actualitate. Specialistul a oferit apoi exemplul Georgiei și al Republicii Moldova, care nu au semnat documentul deși au ieșire la Marea Neagră în prezent.
Contraamiralul este de părere că Turcia și Rusia au ajuns la un echilibru în zona respectivă. Totuși, spune el, acest balans se face pe spatele României și Bulgariei.
„Acest document nu mai este de actualitate. De exemplu, Georgia, Republica Moldova și Ucraina nu au semnat documentul deși au ieșire la Marea Neagră în prezent. Nu au semnat pentru simplul motiv că nu existau ca state la vremea respectivă. Păi cum poți obliga trei state să respecte un tratat pe care nu l-au semnat? Apoi, ar mai fi o abordare privind Convenția de la Montreux. Acum este clar pentru mine că în mod tacit, evident, Turcia și Rusia au ajuns la un echilibru la Marea Neagră, dar problema este că acest balans se face pe spatele României și Bulgariei. În mod normal ar trebui să putem apela la sprijinul NATO în Marea Neagră”, a conchis contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea.
Amintim că declarația a venit după ce Turcia a anunţat că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două vânătoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, deoarece trecerea lor contravine Convenţiei de la Montreux.