Un oficial turc, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului, a declarat că Turcia ia în considerare redeschiderea unei frontiere cu Siria, situată în zona controlată de Guvern, pentru a facilita trecerea ajutorului umanitar.
Turcia ia în considerare redeschiderea unei treceri de frontieră spre teritoriul controlat de guvernul sirian, spune un oficial turc, care adaugă că acest lucru are loc pe fondul cutremurului care a distrus ambele țări. O posibilă redeschidere a unei treceri spre regiunea Idlib, controlată de rebelim, are loc pentru ca ajutorul umanitar să ajungă în zonele afectate.
Relațiile diplomatice dintre Turcia și Siria sunt non-existente încă din 2011. Președintele turc i-a sprijinit pe rebeli pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad şi a trimis trupe în nordul Siriei.
De la acest conflict a trecut peste un deceniu, iar președintele Recep Tayyip Erdogan a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea întâlni cu Al-Assad. Miniștrii Apărării din cele două țări au avut discuții în acest sens în cursul lunii decembrie 2022.
Oficialul turc a mai precizat că un punct de trecere a frontierei din provincia turcă Hatay spre zona provinciei siriene Latakia controlată de guvernul sirian ar putea fi redeschis.
”Există planuri de a deschide mai întâi punctul de frontieră Yayladagi – Kasab. Ajutorul trimis de acolo se poate îndrepta direct spre zone aflate sub controlul guvernului sirian”, a declarat oficialul turc care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.
El a mai spus că ”discuțiile şi planurile continuă pentru a deschide un alt punct care va permite trimiterea de ajutor la Idlib şi ca ajutorul ONU să ajungă în zone complet devastate de cutremur”.
Colac de salvare pentru milioane de oameni
În prezent, un singur punct de trecere a frontierei, la Bab al-Hawa, este deschis între Turcia şi teritoriul controlat de rebeli în nord-vestul Siriei. El a fost închis pentru scurt timp luni după cutremur, dar a fost redeschis joi.
ONU a descris accesul prin Bab al-Hawa drept un ”colac de salvare” pentru circa 4 milioane de persoane care depindeau de asistenţă umanitară şi înainte de seism.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) a anunţat că 14 camioane cu ajutor umanitar au trecut vineri din Turcia spre nordul Siriei.
”Aceste convoaie transportă radiatoare electrice, corturi, pături şi alte obiecte pentru a-i ajuta pe aceşti oameni care au fost dislocaţi de acest cutremur catastrofal”, a declarat purtătorul de cuvânt Paul Dillon la Geneva, precizând că ajutorul se îndreaptă spre Idlib.
Bilanțul morților a trecut de 22.000
Bilanțul cutremurului din Turcia și Siria a depășit 22.000 de morți. Președintele turc Erdogan a declarat vineri că numărul morților în Turcia a crescut la 18.991.
Apărarea civilă siriană, sau Căștile Albe, a declarat că cel puțin 2.037 de persoane au murit în zonele deținute de opoziție. Cel puțin 1.340 de persoane au murit în zonele controlate de guvern în Siria, potrivit oficialilor.
Salvatorii au scos o femeie în viață din dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Turcia, provocând aplauze din partea spectatorilor la aproximativ 104 ore după ce a fost îngropată de cutremurul uriaș care a provocat moarte și distrugere în întreaga regiune.
Lucrătorii de urgență germani au ridicat-o cu grijă pe Zeynep Kahraman, în vârstă de 40 de ani, pe o targă, pe lângă blocurile de beton sfărâmat și metalul răsucit din orașul Kirikhan, într-o ambulanță.
„Acum cred în miracole”, a declarat la fața locului Steven Bayer, liderul echipei internaționale de căutare și salvare.
„Poți să vezi oamenii plângând și îmbrățișându-se unii pe alții. Este o ușurare imensă că această femeie, în asemenea condiții, a ieșit atât de sănătoasă. Este un miracol absolut”, a spus el, scrie Al Jazeera.