Turcia îi încurajează pe oameni să convertească aurului în lire
Turcia va anunţa la finalul acestei săptămâni o nouă schemă destinată să încurajeze gospodăriile să îşi convertească deţinerile de aur în lire, le-a spus ministrul turc al Finanţelor, Nureddin Nebati, investitorilor cu prilejul unei întâlniri care a avut loc marţi la Londra, informează Reuters.
Doi investitori care au participat la reuniunile cu Nureddin Nebati au dezvăluit că oficialul turc le-a spus despre planurile autorităţilor de la Ankara cu privire la modalităţile prin care aurul, în valoare de 250 -350 de miliarde de dolari, deţinut de gospodăriile turceşti şi-ar putea găsi un loc în sistemul local de economisire.
„În acest weekend vor face un anunţ cu privire la modul în care să îi convingă pe oameni să îşi schimbe aurul, vorbim de o cantitate mare în Turcia. Autorităţile vor ca acest aur să revină în sistemul bancar, ceea ce cu siguranţă ar extinde baza monetară a lirei turceşti„, a spus un investitor.
Turcia, ţară care în prezent se confruntă cu o rată a inflaţiei de aproape 50%, a introdus în luna decembrie a anului trecut o schemă prin care îi încurajează pe cetăţeni să îşi convertească în lire economiile în valută în cadrul unui plan de protejarea a depozitelor bancare. În ultimele săptămâni, Guvernul de la Ankara a demarat o campanie publică prin care încurajează populaţia să îşi transfere la bancă aurul depozitat acasă.
Proteste fără precedent în Turcia
În Mardin, oraș situat în sud-estul Turciei, anumiți protestatari au fost arestați, după ce forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, conform presei independente Duvar English. Acolo manifestanții furioși au strigat „Erdogan, demisia!” și „Jos guvernul!”.
Proteste au avut loc și în regiunile vestice Izmir și Mugla și în provinciile sud-estice Mardin, Agri și Diyarbakır.
În Bursa, în semn de protest, proprietarii a 77 de cafenele, cluburi și restaurante au oprit curentul electric între 9 și 10 seara și și-au servit clienții la lumina lumânărilor.
Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei Electrice din Turcia a anunțat majorarea prețurilor la electricitate cu 50% pentru consumatorii casnici și cu peste 100% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2022.
De asemenea, au crescut și prețurile la gaze naturale, într-un moment în care Turcia se confruntă cu o inflație-record de 48,7 la sută.
În plus, anumite produse alimentare din Turcia s-au scumpit așa mult încât aproape nimeni nu și le poate permite. De exemplu, unele magazine alimentare au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea-soarelui și nuci.