Turcia impune mai multe condiții Suediei și Finlandei pentru intrarea în NATO. Le acuză că sunt refugiu pentru grupări teroriste
Ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a transmis recent că țara sa nu se opune intrării Suediei şi Finlandei în NATO. În schimb, spune el, Turcia speră ca cele două ţări nordice „să rupă relaţiile cu organizaţiile teroriste şi să înceteze să le susţină, precum şi să ridice restricţiile pe care le-au impus exportului (n.red. de arme) în Turcia”.
Amintim că Turcia şi Ungaria sunt singurele dintre cele 30 de ţări membre ale Alianţei care nu au ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la alianţă, conform informațiilor transmise de efe.com
Le acuză că sunt refugiu pentru grupări teroriste
De asemenea, autoritățile din Turcia acuză cele două ţări că sunt un refugiu pentru grupări pe care Ankara le consideră teroriste, respectiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miliţiile kurde din Siria sau secta islamistă Gulen, pe care o acuză de lovitura de stat eşuată din 2016.
PKK, gherila kurdă din Turcia, este considerat un grup terorist nu doar în această ţară, ci şi în Uniunea Europeană, dar în multe state europene există o toleranţă largă faţă de folosirea steagurilor, emblemelor sau sloganurilor lor în cadrul demonstraţiilor, după cum acuză insistent Ankara.
Suedia, unde trăieşte o importantă comunitate kurdă în exil, este deosebit de permisivă în acest sens şi mai mulţi deputaţi sau foşti deputaţi au cerut în Parlament legalizarea grupării armate.
Guvernul suedez a anunţat reforme judiciare pentru a penaliza propaganda teroristă şi a incrimina fapte precum sprijinirea sau apologia terorismului.
De asemenea, ministrul de Externe din Turcia, Mevlut Cavusoglu, a declarat în această săptămână că refuzul parlamentului suedez de a extrăda un jurnalist pe care Ankara îl consideră membru al grupării Gulen marchează o „evoluţie negativă” în privinţa respectării acordului tripartit dintre Turcia şi cele două ţări candidate, semnat în timpul summitului NATO din iunie.
În schimb, Ministerul Apărării din Turcia a cerut sâmbătă NATO să pună capăt „impertinenţei” Greciei, pe care o acuză de „provocarea şi escaladarea tensiunilor” în Mările Egee şi Mediterană.
„Această atitudine ostilă demonstrează în mod clar că Grecia a devenit atât de arogantă încât dispreţuieşte principiile şi valorile fundamentale ale NATO. Este timpul ca NATO să spună ‘destul’ acestei impertinenţe”, a declarat Hulusi Akar, într-o conferinţă la care a făcut bilanţul pentru 2022 al activităţilor ministerului pe care îl conduce.