Turcia încă nu s-a răzgândit: Suedia mai are drum lung până la primirea în NATO

Sursă: Dreamstime

La doar o zi după ce Finlanda a devenit devenit cel de-al 31-lea membru al NATO, Turcia a transmis un mesaj Suediei. Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, susține că această țară mai are mulți pași de făcut până o să ajungă să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Mevlut Cavusoglu susține că Suedia mai are drum lung până o să ajungă să adere la NATO

Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat presei că a discutat la Bruxelles cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre candidatura Suediei la NATO şi despre problema vânzării de avioane de vânătoare F-16 americane către Turcia.

Suedia şi-a depus candidatura la NATO în același timp cu Finlanda, adică în luna mai a anului trecut. Asta se întâmpla la trei luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, iar protocolul de aderare la alianță a fost semnat în iulie. Aderarea Suediei a fost ratificată de toate statele membre ale NATO, cu excepția Turciei şi Ungariei, care nu au fost de acord.

Ankara insistă ca autorităţile de la Stockholm să ia unele măsuri de combatere a terorismului, în special a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Budapesta susţine oficial, la nivel guvernamental, ratificarea extinderii NATO, însă procesul parlamentar s-a derulat deocamdată doar în privinţa Finlandei. Sesiunea de primăvară a parlamentului ungar se încheie în 15 iunie.

Care au fost obiecțiile aduse de Turcia pentru a stopa aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică

Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei, care spune că Stockholm găzduiește membri ai unei grupări, despre care Turcia spune că este teroristă – o acuzație pe care Suedia o neagă – și a cerut extrădarea acestora ca un pas către acordarea dreptului de aderare a Suediei la NATO.

Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Ministrul suedez de Externe era optimist în ceea ce privește aderarea Suediei la NATO

Vorbind în Parlament, ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a fost optimist cu privire la șansele Suediei de a se alătura alianței până la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, ce are loc în luna iulie.

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, afirma că parlamentul Turciei va începe să ratifice aderarea Finlandei, dar a renunțat să aprobe candidatura Suediei. În mod asemănător, legislativul Ungariei a declarat în aceeași zi că va vota ratificarea aderării Finlandei pe 27 martie, dar nu și a Suediei.