Turcia începe producția de gaze în Marea Neagră, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale

Sursă: Dreamstime

Turcia va începe joi producția de gaze naturale din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră, oferindu-i președintelui Recep Tayyip Erdogan ocazia de a reduce prețurile la energie pentru consumatori cu mai puțin de o lună înainte de alegeri.

Turcia începe producția de gaze în Marea Neagră

Zăcământul din Marea Neagră de la Sakarya va furniza 10 milioane de metri cubi pe zi în prima fază, urmând să ajungă la un vârf de 40 de milioane de metri cubi până în 2027-2028 în cea de-a doua etapă, a declarat producătorul de stat Turkish Petroleum, transmite Bloomberg.

Acest lucru ar fi suficient pentru a acoperi aproximativ un sfert din consumul actual al Turciei, de 53 de miliarde de metri cubi pe an, oferind o reducere binevenită a facturii anuale de 97 de miliarde de dolari pentru importurile de energie, care determină un deficit de cont curent în creștere.

Contextul este numai bun pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, care se va confrunta cu cele mai dificile alegeri din cei 20 de ani de când se află la putere. El va avea de înfruntat o opoziție unită împotriva modului în care a gestionat economia în timpul guvernării sale din ce în ce mai autoritară. Țara s-a confruntat, de asemenea, cu o inflație de până la 85% în ultimul an, deși luna trecută aceasta a scăzut la aproximativ 50%.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, a declarat anterior că gazul va fi produs mai ieftin decât cel din import, iar ziarul pro-guvernamental Yeni Safak a declarat că Erdogan va folosi deschiderea proiectului pentru a anunța gaze la preț redus sau chiar gratuit pentru unii utilizatori.

O parte din gaze ar putea fi exportată în Europa

Turkish Petroleum speră să exporte o parte din gaz pe piețele externe, inclusiv în Europa, a declarat jurnaliștilor președintele companiei, Melih Han Bilgin, în timpul unei vizite la instalația de procesare din Zonguldak, pe coasta sudică a Mării Negre. În acest sens însă trebuie să echilibreze stimulentul financiar pentru vânzările în străinătate cu promisiunile politice ale lui Erdogan de a folosi gazul pentru a reduce facturile în țară.

Angajamentele sunt însă clare pe șantier, unde rezervoarele de depozitare sunt etichetate cu „Am promis”, o referire la angajamentul lui Erdogan pentru realizarea proiectului. Inginerii au acum de înfruntat provocarea de a extrage gazul de la peste 2 kilometri sub nivelul mării și la 165 de kilometri de coastă.

Nu se știe deocamdată ce cantitatea de gaz va exporta Turcia, dar țara are deja conexiuni prin conducte cu Bulgaria și Grecia, care ar putea trimite gazul mai departe în Europa. Dacă iarna viitoare va fi friguroasă, continentul s-ar putea confrunta cu o penurie de combustibil și ar putea înregistra o creștere a cererii pentru gaze naturale non-rusești.