„Poziția noastră este clară. Pledăm pentru pace în regiune, în special în ceea ce privește tătarii din Crimeea. Am discutat aceste probleme de multe ori cu ţara prietenă Rusia, în special cu domnul Putin”, a declarat preşedintele Erdoğan. Potrivit acestuia, Turcia este interesată de instaurarea păcii în regiune.
„Ne-am dori să participăm la soluţionarea acestei probleme, dezvoltând aceste negocieri atât cu Ucraina, cât și cu domnul Putin”, a adăugat liderul turc.
Mesajul transmis de Kremlin este clar: Rusia nu este parte a conflictului din Ucraina
Kremlinul a reacţionat la aceste declaraţii ale lui Erdoğan prin vocea purtătorului de cuvânt al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Peskov. În timpul unui briefing susţinut luni dimineață, acesta a fost rugat să comenteze informațiile potrivit cărora Turcia s-ar fi oferit să găzduiască un summit pentru a soluţiona situația din Donbas, cu participarea preşedinţilor ucrainean şi rus, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, transmite RBC.
Peskov a refuzat să comenteze informațiile prezentate de jurnaliștii de la Eho Moskvî, însă a reiterat că „Rusia nu este parte a conflictului din Ucraina”. „Adevărul este că Rusia nu este parte a conflictului din Donbas, iar la un astfel de summit va fi imposibil să găsim soluții pentru problema respectivă. Părţile implicate în conflict sunt Kievul şi reprezentanții republicilor autoproclamate” – a subliniat Dmitri Peskov.
Ministerul Apărării, despre ameninţările privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina: Vor să răspândească panica în societate
Vice-ministrul Apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a amintit că atacul Rusiei asupra Ucrainei a avut loc în 2014, astfel că agravarea situației ar însemna, de fapt, o extindere a escaladării conflictului. Potrivit vice-ministrului, Forțele Armate ale Ucrainei, serviciile de informații şi Ministerul Apărării de la Kiev observă mișcările fără sfârşit ale trupelor ruse de-a lungul graniței, pe teritoriul ocupat temporar.
„Sunt o mulțime de astfel de perioade, când amenințarea fie crește, fie scade. Acum, putem vorbi despre o escaladare, dar este la fel ca în primăvară” – a explicat Maliar. Aceasta a remarcat că, în paralel cu rapoartele referitoare la agravarea situației de la graniță, a început o amplă campanie informaţională, care „seamănă frica în societatea ucraineană, seamănă panică”.
Potrivit Hannei Maliar, Rusia caută orice motiv pentru a-și realiza planurile. „Prin urmare, astăzi, oricine poate deveni acel declanșator și poate fi folosit de Rusia pentru a lansat provocări. Este important să înțelegem că, indiferent de scenariu, noi suntem pregătiți” – a asigurat vice-ministrul ucrainean al apărării.
Şeful diplomaţiei ucrainene, despre cel mai rău scenariu al unei invazii ruse în Ucraina
Rusia ia în considerare posibilitatea unei invazii a Ucrainei, iar cel mai rău scenariu ar putea fi distrugerea arhitecturii de securitate din Europa – a avertizat ministrul ucrainean de Externe, într-un briefing de presă susţinut luni seară. Potrivit ministrului, Moscova încearcă să schimbe prin forță granițele din regiune.
„În cel mai rău scenariu (în cazul unei invazii ruse a Ucrainei – n.red.), Rusia ar putea încerca să arunce în aer arhitectura de securitate care s-a dezvoltat în Europa în perioada de după Războiul Rece și să retraseze granițele prin intermediul forţei” – a subliniat Dmitro Kuleba, amintind că că Rusia, prin intermediul forței militare, a schimbat granițele Georgiei în 2008 și pe cele ale Ucrainei în 2014, ocupând Crimeea și declanșând un război în Donbas.
Ministrul ucrainean de Externe a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, ia în considerare posibilitatea unei invazii a Ucrainei pe fondul faptului că, în momentul de faţă, oficialii de la Paris şi de la Berlin se ocupă mai mult de afacerile interne, în contextul alegerilor parlamentare desfăşurate recent în Germania şi al celor care urmează să aibă loc în Franța.
Kuleba a mai menționat că Putin consideră țările occidentale ca fiind slabe și vulnerabile, iar acest lucru îi consolidează intenția de a schimba echilibrul de putere în lume în favoarea sa. „Trebuie să descurajăm Rusia și să o de-motivăm cu privire la alte agresiuni” – a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
Ministrul a reamintit măsurile de descurajare pe care Ucraina le-a propus partenerilor săi europeni pentru a fi introduse împotriva Rusiei. Kuleba a enumerat trei dintre acestea: descurajarea politică, ce presupune inclusiv apeluri clare către Moscova că o invazie a Ucrainei va avea repercusiuni; descurajarea economică, prin care să înceapă discuţii despre sancțiuni ce pot fi impuse în caz de agresiune; descurajarea securității, care ar consta în aprofundarea cooperării în domeniul militar între țările occidentale și Ucraina.