De la 1 ianuarie 2023, toate facilitățile de cazare din Turcia trebuie să vireze statului 2% din suma primită pentru sejurul unui turist. Noua măsură vizează hoteluri, stațiuni, moteluri, pensiuni, pensiuni, campinguri, cabane, schi și chiar stațiuni termale. Toate aceste afaceri trebuie să vireze statului procentul respectiv.
Turcia introduce de la 1 ianuarie 2023 o taxă de cazare turistică de 2% pentru toate facilitățile de cazare din țară
Astfel, singura excepție de la noua lege sunt taberele educaționale pentru studenți, precum și reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Turcia și a organizațiilor internaționale cu statut diplomatic. Conform informațiilor, noua taxă se aplică tuturor serviciilor vândute, arată Președinția Trezoreriei și Finanțelor din Turcia, conform publicației locale hurriyet.com.
Totul va fi impozitat
Practic, alături de costul camerei propriu-zise, se va impozita tot ce ține de cazarea respectivă: mâncare și băuturi incluse în prețul cazării, servicii de divertisment, utilizarea piscinelor, spații sportive, termale și alte zone. Decizia vine în condițiile în care în varianta all-inclusive, extrem de apreciată în zonele turistice din Turcia, toate acestea sunt incluse deja în prețul camerei, motiv pentru care afacerile locale plătesc sume mai mici către autorități.
Venituri din turism de 46 miliarde de dolari estimate de Turcia pentru anul viitor
Mai mult, din dorința de a nu lăsa hotelierii să păcălească Fiscul turcesc prin oferirea serviciilor în entități separate, reducând astfel baza de impozitare, autoritățile atrag atenția, în lege, că „serviciile prestate pe teritoriul hotelului prin vânzare și/sau vânzare în combinație cu cazarea peste noapte se impozitează pe cazare, indiferent de faptul dacă acestea sunt indicate separat în factură sau de faptul că aceste servicii sunt facturate separat.”
În același mod se procedează şi cu serviciile prestate fără cazare dacă, de exemplu, un hotel permite accesul turiștilor din oraș sau din alte hoteluri să intre în restaurantul său, parcul acvatic sau centrul SPA, nici ei nu vor percepe taxe.
Autoritățile turcești mai atrag atenția că obiectul impozitării în acest caz nu este pentru turist, ci pentru hotelul în sine, de unde și numele de „taxă de cazare turistică”. Totuși, într-un final, tot turiștii vor fi cei care vor plăti până la urma sumele suplimentare, după ce prețurile cazărilor vor crește probabil de anul viitor. Românii sunt printre turiștii care umplu litoralul turcesc pe timp de vară.