Autoritatea de supraveghere a băncilor din Turcia (BDDK) a confirmat miercuri că a început să investigheze tranzacţiile cu valută. Deşi reglementatorul susţine că este vorba despre o anchetă de rutină, participanţii de pe piaţă susţin că investigaţia încearcă să identifice cine a vândut recent lire şi care a fost amploarea tranzacţiilor.

Autoritatea de reglementare a pieţelor de capital (CMB) din Turcia a demarat deja o investigaţie separată asupra unor manipulări de acţiuni, ca urmare a unor nivele anormale de volatilitate a cursului de schimb înregistrate în timpul protestelor de luna trecută.

‘Scopul acestei investigaţii este să asigure încrederea investitorilor în piaţa noastră, nu avem alte intenţii’, a declarat preşedintele CMB, Vahdettin Ertas.

Potrivit acestuia fundamentele macroeconomice ale Turciei sunt solide şi este greu de explicat recentele scăderi înregistrate de bursa de valori de la Istanbul.

Atât Autoritatea de reglementare a pieţelor de capital cât şi Autoritatea de supraveghere a băncilor sunt instituţii independente, însă, după debutul protestelor premierul Recep Tayyip Erdogan a ameninţat speculatorii interesaţi să obţină profit ca urmare a situaţiei din Turcia că vor avea pierderi mari şi ‘vor fi strânşi de gât’.

‘Pentru o ţară care susţine că obiectivul său strategic este să devină un important centru financiar internaţional oricare din aceste lucruri, retorica investigaţia brokerilor şi a băncilor, pare contraproductivă’, a declarat un analist.

Acesta a adăugat că o majorare a dobânzii de referinţă este inevitabilă având în vedere că Turcia are nevoie să atragă capital pentru a-şi finanţa deficitul de cont curent, care este finanţat în principal prin fonduri pe termen scurt.

Până acum însă, Banca centrală a Turciei a rezistat la presiunile de majorare a dobânzilor optând în schimb să vândă peste şase miliarde de dolari din rezervele de valută, care au scăzut până la aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Protestele din Turcia s-au transformat rapid în demonstraţii naţionale împotriva lui Erdogan, care s-a aflat sub tirul acuzaţiilor după un deceniu de conducere tot mai autoritară. Revolta s-a stins la sfârşitul lui iunie, însă poliţia a folosit săptămâna trecută gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatarii care încercau să demonstreze în Piaţa Taksim şi în parcul din apropiere. AGERPRES